Politie Twente waarschuwt voor oplichters

0
642

logo_pollitieDe Politie Twente waarschuwt alert te zijn voor oplichters die op dit moment weer actief zijn. Met een babbeltruc of wisseltruc proberen oplichters mensen af te leiden, om er vervolgens vaak met geld, pinpassen of sieraden vandoor te gaan. In juli en augustus zijn bij Politie Twente meerdere meldingen van babbeltrucs en wisseltrucs binnengekomen.
Bij een babbeltruc wordt er bij – veelal oudere – mensen aangebeld. Vervolgens vindt een gesprekje plaats aan de voordeur of in de woning. Vaak belt men aan de voorkant aan, waarna de handlanger aan de achterzijde van de woning via een deur of raam zijn slag slaat en bankpassen, geld en/of sieraden steelt.

In de gevallen waarbij bankpassen werden gestolen, belden de oplichters later terug en deden zich voor als politieagent of bankmedewerker. Donderdag werd een man uit Hellendoorn gebeld door iemand die zich voordeed als bankmedewerkerster. Zij gaf aan dat ze bankgegevens nodig had, omdat ze bezig was met het opschonen van de website. Hij verstrekte haar wat gegevens met als gevolg dat er geld van zijn rekening ging.

De politie verzoekt mensen met klem om nooit een pincode of andere persoonlijke gegevens aan iemand te geven. Zelfs niet als de persoon aan de telefoon van de politie of de bank lijkt te zijn. De politie of andere instellingen zullen u nooit verzoeken om pincodes te geven.

* Wees altijd gezond wantrouwend, want: waarom komen ze juist bij u?
* Laat nooit iemand binnen, ook niet in de hal. Regen of geen regen. Sluit de deur, als u even wat op wilt halen.
* Meteropnemers, politieagenten, collectanten of reparateurs hebben altijd een legitimatie bij zich. Vraag er naar, maar let op: dit geeft geen 100% garantie want er zijn mooie vervalsingen.
*Bel, als u het niet vertrouwt, het bedrijf of de instelling waarvoor degene aan de deur zich uitgeeft om te informeren of men de persoon aan de deur kent en om te controleren of het verhaal klopt.
* Verwijs mensen die geld willen wisselen naar een bank of supermarkt.

Een gouden regel bij onbekenden aan uw deur: als u alleen thuis bent, laat dan geen onbekende binnen!

Als u het nog steeds niet helemaal vertrouwt, bel dan de politie via het algemene nummer 0900 88 44, en leg de situatie uit. Daar zal men u van advies dienen en desgewenst wordt er een politieagent naar u gestuurd voor controle.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Typ je naam hier