Piet Jansen is een `….zielige gedeputeerde`

0
753

Opinieweekblad De Roskam vindt dat CDA-gedeputeerde Piet Jansen zijn bestuurlijke verantwoordelijkheid ontloopt inzake de vestiging van megavarkensbedrijven in Overijssel.

Piet Jansen wordt verweten in 2004 een cruciale fout te hebben gemaakt door geen grens te stellen aan het aantal dieren en het aantal bedrijven in de landbouwontwikkelingsgebieden (de zgn. LOG`s, waaronder de Fortwijk). Jansen reageerde laconiek tijdens het provinciaal debat op 10 oktober jl. Hij zei niet gelukkig te zijn met de `varkensflats` en hij zei in hetzelfde betoog dat door de vrije markt de schaalvergroting nu eenmaal onvermijdelijk is. De Roskam vindt dat deze “Zielige gedeputeerde zijn handen in landbouwonschuld wast”.

“Dat Overijssel nu een beerput wordt van Nederland (uitspraak van de heer Veldhuis namens Stichting VROM?) hebben wij te danken Jansen”, stelt de schrijvende journalist. En nu mag de gemeente het opknappen. Maar er kan veel om de LOG`s oninteressant te maken voor megabedrijven. Dat kan door het wijzigen van bestemmingsplannen, gebiedsvisies neerleggen en door milieueffectrapportages te laten uitvoeren. Maar ook door megabedrijven van buitenaf flink in de buidel te laten tasten i.v.m. de aanpassing van de infrastructuur.

De Roskam stelt dat het wel een ingewikkelde materie is en dat het bij de gemeenten aan juridische expertise ontbreekt.

Fractievoorzitter Albert Engels van GT vindt het niet erg dat de gemeente nu aan zet is. In het programma `Manitobaplein 1` zei Engels er alles aan te willen doen om de vestiging van megavarkensbedrijven in Twenterand te voorkomen. Eenzelfde geluid laat PvdA Twenterand horen. Afgelopen week verklaarde deze partij dat de megabedrijven voorkomen kunnen worden als elke politieke partij dat ook echt wil.

CDA Twenterand is bezig alles op een rij te zetten. In principe is het CDA eens met Piet Jansen. Maar er is interne verdeeld-heid. LLT, SGP, HVT en ChristenUnie doen er alles aan om hun standpunten te verhullen.(Delta Fm)

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Typ je naam hier