Overlast Eikenprocessierups in Westerhaar

0
1323

nest-processierups1-240408.jpgIn de Gemeente Twenterand is sinds enkele jaren toenemende overlast door de Eikenprocessierups. Ook in Westerhaar zijn deze week de eerste processierupsen gesignaleerd.

Door middel van dit bericht wil de gemeente de bewoners van Twenterand inlichten wat men moet doen als er Eikenprocessierups aangetroffen wordt, en wat er aan gedaan wordt om de overlast in de komende periode zo beperkt mogelijk te houden.

Hoe te herkennen
De Eikenprocessierups is een rups die leeft van de bladeren van eiken. De naam is afgeleid van het woord processie; de rupsen gaan in processie door de boom op zoek naar voedsel. De nesten waarin de rupsen overdag zich bevinden zijn te herkennen aan de vorm en structuur; de nesten zijn enigszins rond, variërend in grootte tussen een pingpongbal en een voetbal. De structuur van de nesten is dradig, als een spinnenweb. De nesten hangen doorgaans aan de onderkant van dikke takken, of aan de stam van de boom.

 

Introductie scheiding

 

Waardoor ontstaat overlast
De brandharen van de rups vormen voor de mens een gevaar voor de gezondheid. De haren zijn 0,2 tot 0,3 millimeter lang. Elke rups heeft er honderdduizenden tot een miljoen van. Het zijn pijlvormige haren, die bij een bedreiging worden afgeschoten. De haren kunnen dan de huid, de ogen en de luchtwegen binnendringen en klachten veroorzaken als huiduitslag, zwellingen, rode ogen en jeuk.
De gemeente adviseert mensen om contact met de rupsen te vermijden. Als iemand toch in aanraking is gekomen met de rupsen of nesten wordt geadviseerd niet te krabben of wrijven, maar de huid en ogen goed uit te spoelen met water. In de meeste gevallen verdwijnen de klachten vanzelf. Als er ernstige allergische reacties of klachten ontstaan is het verstandig om contact op te nemen met uw huisarts.

Nest ontdekt?
Wanneer u de Eikenprocessierups in uw omgeving constateert, dient u dit te melden bij de gemeente door te bellen met de algemene meldingenlijn. (0546-840840) U geeft dan de locatie door van het nest, en een medewerker van de gemeente zal beoordelen of bestrijding nodig is.
Indien het nest zich in een gemeentelijke boom bevindt en bestrijding nodig is, zal uw melding doorgegeven worden aan een gespecialiseerd bedrijf die de bestrijding zal verzorgen.

Eikenprocessierups in particuliere bomen zal de gemeente niet bestrijden. De gemeente kan u wel informatie geven t.b.v. bestrijding. Op verzoek kunnen particuliere bomen meegenomen worden in een bestrijdingsronde van de gemeente. De kosten van de bestrijding zullen wel doorberekend worden naar de boomeigenaar. Informeer hiervoor bij dhr. Nieuwerth van de gemeente.

Het wordt ernstig afgeraden zelf nesten te verwijderen i.v.m. de mogelijke gezondheidsrisico’s!

 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Typ je naam hier