Oudste inwoner van Twenterand woont in Westerhaar.

0
1029

Mevrouw Lensen, de oudste inwoner van de gemeente Twenterand, wordt vandaag 101 jaar. Zij werd op 2 februari 1916 geboren in Kloosterhaar. Vanwege haar broze gezondheid is in overleg met de familie besloten dat burgemeester Visser haar niet zal bezoeken. Wel heeft hij haar een brief en een bloemstuk gestuurd: “Op die manier feliciteer ik haar van harte met deze mijlpaal. Mevrouw Lensen woont al meer dan 60 jaar in Westerhaar-Vriezenveensewijk. Zij heeft haar leven lang hard gewerkt en verdient het om in het zonnetje gezet te worden.”

Het gezin Sickman-Wigger, waarin mevrouw Lensen als jongste dochter werd geboren, bestond uit drie dochters en één zoon. Na de lagere school moest ze, ondanks dat ze graag door had willen leren, gelijk aan het werk. Eerst binnen het gezin en daarna in de winkel van haar ouders. Als hobby was ze een fanatiek lid van de korfbalvereniging in Kloosterhaar. In de winter was ze veel en graag te vinden op het ijs van de ‘Van Rooyenswijk’, waar ze haar man Jan Lensen heeft ontmoet.

Introductie scheiding

 

Na een lange verkeringstijd trouwden Jansje en Jan op 2 juli 1942 in het gemeentehuis van Hardenberg. In het gezin Lensen werden drie zonen geboren waarvan de middelste helaas al is overleden. Eind 1953 verhuisde het gezin Lensen naar Westerhaar-Vriezenveensewijk waar ze een winkel in kruidenierswaren en textiel begonnen. Het was hard werken om een redelijk bestaan te hebben. Groot was het verdriet toen op 11 augustus 1973 haar man aan een hartstilstand overleed in ‘zijn winkel’, de plek waar hij altijd was te vinden. Jansje bleef als 57-jarige vrouw alleen achter maar sterk als ze was ging ze al vrij snel weer helpen in de winkel. Volgens haar was ‘werken het beste medicijn voor verdriet’.

Zang
Bijna vanaf het begin dat ze in Westerhaar-Vriezenveensewijk kwamen wonen is ze lid geworden van de vrouwenvereniging ‘Martha’ en van het gemengd zangkoor de ‘Lofstem’. Zelfs nadat ze in 2009 naar het verzorgingshuis ‘t Haarhuus was verhuisd, bleef ze nog wekelijks naar de zang gaan. Helaas kan ze momenteel, na een gebroken heup en later een infarct, niet meer lopen en niet meer praten. Ze is volledig aangewezen op de liefdevolle verzorging binnen het ’t Haarhuus.

 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Typ je naam hier