Oud papier straks in een mini-container

3
1491

 container
Twenterand - Zo spoedig mogelijk in het nieuwe jaar krijgen alle huishoudens in de gemeente Twenterand een blauwe container voor het oud papier. De containers hebben een inhoud van 180 liter. Eén keer in de vier weken worden de containers geleegd, ook in het buitengebied. Of dat door afvalinzamelaar Ophof gebeurt of door een ander bedrijf, is nog niet bekend. Het nieuwe systeem betekent dat er een eind komt aan de oudpapierinzameling in Twenterand door verenigingen, scholen, kerken of andere instellingen. Dat zijn er in Twenterand alles bij elkaar 22. Wethouder B. Lambers ziet wel in dat de verenigingen en instellingen het niet leuk zullen vinden. Het ophalen van oud papier is immers voor hen een welkome extra bron van inkomsten. In totaal kregen de 22 er circa 131.000 euro voor, gerekend in het jaar 2005. Het bedrag dat ze van de gemeente kregen was de garantieprijs voor oud papier. Om de pijn te verzachten, willen B en W hun een `uiterst riante afbouwregeling` (aldus Lambers) geven. Volgend jaar krijgen de verenigingen en instellingen van de gemeente 95 procent van de laatste opbrengst, en tot en met 2012 wordt dat afgebouwd tot nul. Lambers spreekt van een riante regeling, omdat `ze het geld krijgen zonder dat ze er iets voor hoeven te doen.` Volgens Lambers is het nieuwe systeem van professionele oudpapierinzameling op jaarbasis 80.000 euro goedkoper dan de inzameling door vrijwilligers. Dat is gebleken uit een onderzoek dat de overkoepelende organisatie Rova op verzoek van B en W heeft uitgevoerd. Bovendien is het nieuwe systeem, met voor elk huishouden een speciale container, `minder belastend` voor de burgers, aldus Lambers. “De mensen hoeven dan geen dozen meer in de schuur te zetten. Je hebt de container die buiten kan staan. Het is een gemakkelijker manier om het oud papier aan te bieden”, aldus Lambers. Aan het begin van 2008 krijgen de inwoners een kaart met daarop de dagen dat de blauwe containers worden geleegd, zoals dat nu al wordt aangegeven voor de zwarte en groene containers. Het nieuwe systeem betekent verder dat het indirect ook voor de burgers goedkoper wordt. Want de 22 verenigingen die nu het oud papier ophalen bij particulieren, doen dat veelal ook bij bedrijven. Dat betekent dat een deel van het geld dat de verenigingen krijgen, geld is dat ze verdienen met het ophalen van `bedrijfspapier`. In het nieuwe systeem moeten de bedrijven zelf betalen voor de afvoer van hun papier. Volgens de laatst beschikbare cijfers (van 2005) verdiende de muziekvereniging Juliana in Den Ham met ruim 19.000 euro het meest aan het ophalen van oud papier. Daarna volgden in termen van verdienste de vrouwenvereniging Lydia in Westerhaar met ruim 17.000 euro en de bejaardensociëteit Vroomshoop met ruim 14.000 euro.

Voor alle verenigingen houdt de gemeente op woensdag 10 oktober een informatieavond (aanvang 19.30 uur) in zaal Zandwijk in Vriezenveen.

 

 

3 REACTIES

  1. En die papier container gaan de mensen natuurlijk weer voor betalen en dat terwijl men nu gratis van het papier af kan. Er blijven altijd punten waar men het kan brengen maar de voor de vaste kosten voor een container worden de inwoners weer genaaid door de gemeente.

  2. Ik vind het ook een waardeloze zet,dat nu iedereen een blauwe container moet hebben voor oud papier.straks heeft iedereen een sticker op de deur dat ze geen reclames meer willen ontvangen……en wie word er dan weer de dupe??????

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Typ je naam hier