Opgroeiklimaat kinderen in Twente verbeterd

0
1295

In het najaar van 2017 heeft GGD Twente een grootschalig onderzoek gedaan naar gezondheid, welzijn en leefstijl van kinderen van 0 tot 12 jaar. In een aantal opzichten is het leven voor Twentse kinderen in de laatste vier jaar prettiger geworden. Er wordt minder gepest, minder gezinnen hebben moeite met rondkomen en minder kinderen hebben last van de sigarettenrook van hun ouders. Dit blijkt uit de Kindermonitor, een onderzoek onder bijna 10.000 ouders van kinderen in Twente.

Vaker water en thee zonder suiker
Evenals vier jaar geleden vindt de overgrote meerderheid van de ouders hun kind gezond en weerbaar. Ruim drie kwart van de ouders ervaart geen zorgen van betekenis bij het opvoeden. GGD Twente heeft zich de laatste jaren ingespannen om kinderen meer water te laten drinken en minder drankjes met suiker. “Gelukkig zien we dat kinderen anno 2017 vaker water en thee zonder suiker zijn gaan drinken dan in 2013”, zegt Kees Smit, epidemioloog bij GGD Twente. Alcoholgebruik blijft in Twente een punt van zorg. De ouders zijn wel strenger geworden over alcoholgebruik vóór de 18e verjaardag van hun kind. Maar tegelijkertijd valt op dat ze soepeler zijn over alcohol drinken dan over roken.

Minder moeite met rondkomen
Het herstel van de economische crisis is ook in Twente te zien: minder ouders dan in 2013 geven aan dat ze moeite hebben met rondkomen. Wel heeft nog steeds 11% van de Twentse gezinnen moeite met rondkomen. In de helft van deze gezinnen levert dit voor de kinderen merkbare spanningen op. Jammer genoeg weet lang niet iedereen die moeilijk kan rondkomen dat hun gemeente daar hulp bij kan bieden.

Resultaten vormen basis voor beleid

Eind mei worden de Twentse resultaten van de Kindermonitor openbaar gemaakt op de GGD-website www.twentsegezondheidsverkenning.nl. Daarna verschijnen uitgebreidere rapportages waarin de resultaten per gemeente worden weergegeven. Op grond van de onderzoeksresultaten kunnen gemeenten, GGD en welzijnsinstellingen in Twente gefundeerd beleid ontwikkelen om de gezondheid en het welzijn van kinderen te bevorderen.

Rapport Kindermonitor 2017 Twente

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Typ je naam hier