Oons Anneke

0
3020

We zijn in Westerhaar eigenlijk wel goed bedeeld met politici, andere dan alleen van de gemeenteraad. Bekendste was wel Sabine Uitslag. Die trok stemmen omdat ze hier geboren is, wat op zich toch geen bijzondere prestatie is. En verder vooral omdat ze geweldig rockmuziek zong, gehuld in strakke leren broek. Maar voor het plat draaide ze haar hand ook niet om: ze zong net zo makkelijk “Loat mie lös”. Dat is veel stemmers vast meer bijgebleven, dan waar ze eigenlijk voor stond in de Tweede Kamer. Even ter herinnering: vooral de zorg, en bezorgdheid voor onze jeugd. Ze is uitgetreden, maar we blijken ook nog een Eerste Kamerlid met Westerhaarse wortels te hebben: meester dokter Jannette Beuving uit de Bremstraat, klinkt dat even!
En voor de provincie hebben we dan nog Anneke Beukers. Haar ken ik van haar wekelijkse stukjes in de Twenterand Courant. Ook zij maakt zich vaak druk om mensen aan de rand van de samenleving, de kansarmen. Over hoe de Provinciale Staten werken, wat ze daar doen kan. Ook vaak over zaken zonder eigen stem: cultuur, natuur, het dialect: de taal van de gewone mensen. Kortom, de dingen van waarde die weerloos zijn, maar die het leven juist zo de moeite waard maken. 
Van Statenleden van andere partijen horen we juist vooral de roep om meer asfalt, minder wegenbelasting, harder rijden. Knooppunten, industrieterrein, mestvergisters. Dat in een land, waar we het nu al voor lief nemen dat we eerder dood gaan door allerlei troep in de lucht- we zijn het meest vervuilde land van Europa. Waar ondanks de crisis de stallenbouwers het werk niet aan kunnen: de melkproductie is groter dan ooit, Overijssel is de provincie met de meeste megastallen. 
Ze worden voluit bijgestaan door de landelijke voormannen. We stemmen volgende week voor de Provincie, maar dat wordt letterlijk overstemd door de bekende figuren uit de landelijke politiek. Als ze even niet bezig zijn met alweer een akkefietje over integriteit. Gelukkig nog maar een paar dagen, dan zijn we ze weer een tijdje van de straat. 
Zelfs vanuit Brussel doet men een duit in het zakje. “Oons Annie, mevrouw Schreijer van de partij die een betere balans wil tussen natuur en landbouw, geeft ook haar mening. Alleen, die balans ziet zij toch anders: er gaat veel te veel geld naar natuur, dat moet naar de boeren. Ze geeft als voorbeeld hoogveen: dat beschermen we hier, terwijl het elders afgegraven wordt. Eerlijk, ik heb nog nooit zo’n stupide reden gehoord om iets te laten. Dat is zoiets als: doe maar minder onderhoud aan dat kerkje, want verderop gaan er ook al vijf dicht. Of staak de hulp aan slachtoffers van een ramp, want er zijn er nog veel meer waar je toch niets aan kunt doen.
Dan heb ik toch liever “Oons Anneke. Jammer, dat ze niet kan zingen, dat denk ik tenminste, het zou haar zeker stemmen opleveren. Misschien wil Sabine haar wel helpen met een duetje. 
In het plat natuurlijk. Ik heb al wel een mooie titel: Genog is Genog!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Typ je naam hier