Ongewenste opmars Japanse duizendknoop

0
2666

Sinds enkele jaren wordt op meerdere plekken in de Gemeente Twenterand de Japanse duizendknoop gevonden, zowel op grond van de gemeente als op grond van anderen.

Door extreme sterkte en een groeisnelheid van wel enkele centimeters per dag, veroorzaakt de plant grote schade. De plant groeit door beton, asfalt en funderingen van o.a. woningen en andere bouwwerken.

Hoe herken ik de Japanse duizendknoop?
Het groeiseizoen van de duizendknoop loopt van april tot november. In april komt de plant uit de grond met stengels met kleine rode knoppen. Kort daarna krijgt de plant kleine rode bladeren. Na enkele weken verkleuren de rode bladeren naar groen, en groeit de plant volop met enkele centimeters per dag. De plant heeft fris groen blad, een bruin-rode stengel en witte bloemen. In het najaar sterft de plant bovengronds af. Ondergrond blijft de duizendknoop echter springlevend om in het volgende voorjaar in grotere aantallen en formaat weer op te komen.

Invasieve exoot
De Japanse duizendknoop is een invasieve exoot. Dat wil zeggen; de plant hoort van oorsprong niet in Europa thuis en neemt de groeiruimte van planten in die hier wel thuis horen, zonder dat dit door de natuur zelf beperkt wordt. Doordat de natuur de groei en verspreiding van deze plant niet beperkt, neemt het aantal en formaat van de Duizendknoop extreem toe. Daarnaast verspreid de plant zich doordat uit kleine stukjes plant (snoeiafval in compost) weer grote nieuwe planten kunnen groeien.

Bestrijding noodzakelijk!
Als gemeente proberen we de hoeveelheid Japanse duizendknoop, en daarmee de schade onder controle te houden. Op de plekken op gemeentegrond waar deze plant voorkomt wordt er bestreden door het bespuiten en injecteren met glyfosaat. Dit is de beste methode die binnen de wetgeving toegestaan is. Andere grondeigenaars zijn zelf verantwoordelijk voor de bestrijding, maar kunnen voor informatie hierover terecht bij de gemeente.

Voorkom verspreiding, helpt u mee?
Wij proberen verspreiding van de plant te voorkomen door zorgvuldig met het snoeiafval om te gaan.

Helpt u mee om verdere verspreiding te voorkomen? U kunt dit doen door al het snoeiafval of maaisel waar restanten van de duizendknoop in zitten in de grijze container te gooien. Gooi het niet op een composthoop of in de groene container, want uit compost groeien weer nieuwe plantjes van de duizendknoop.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Typ je naam hier