Nieuwe gft-containers in Twenterand

0
585

20140224-100718.jpgEerste fase omgekeerd inzamelen

Sinds 1 januari 2014 wordt huishoudelijk afval in de gemeente Twenterand op een nieuwe duurzame manier ingezameld. We noemen dit ‘omgekeerd inzamelen’. Hierbij worden zoveel mogelijk herbruikbare materialen buiten de grijze container om ingezameld. De eerste fase is het bieden van meer service voor het gescheiden inzamelen van groente-, fruit- en tuinafval. Inwoners van de gemeente konden gratis een grotere gft-container aanvragen. De komende weken worden in de gehele gemeente alle oude gft-containers omgeruild voor een nieuw exemplaar omdat de oude containers niet meer voldoen.

Introductie scheiding

 

Grondstoffen hergebruiken
Wethouder Ben Engberts reikte de eerste nieuwe gft-container uit aan de familie Timmerman uit Vroomshoop. Engberts vindt het belangrijk dat we meer afval gaan scheiden: “Omgekeerd inzamelen betekent dat we de afvalinzameling de komende jaren anders gaan inrichten om al het herbruikbare materiaal uit het restafval te halen. Grondstoffen raken uiteindelijk op. Hoe meer groente-, fruit- en tuinafval, papier, glas en plastic de inwoners gescheiden aanleveren, hoe beter dat is voor het milieu.”

Wanneer afval beter gescheiden wordt, hoeft de grijze container veel minder vaak aan de weg. Daarom wordt de grijze container voor het restafval nog maar 1 x per 4 weken opgehaald. Inwoners betalen hiervoor per lediging. De container voor gft-afval wordt 1 x per 2 weken gratis geleegd.

Minder afval
Het streven is om in 2015 hooguit 117 kilo restafval per inwoner per jaar te produceren (nu is dat nog 141 kilo). Op langere termijn willen we toe naar een afvalloze samenleving. Het omgekeerd inzamelen is een logische stap in het verder verduurzamen van de gemeente Twenterand.

Containerwissel
Inwoners van het buitengebied hebben in december 2013 al een nieuwe gft-container ontvangen.
Tot en met 14 maart worden de gft-containers in de kernen omgewisseld. De inwoners hebben van ROVA een brief ontvangen met de datum waarop hun container gewisseld wordt. Voor de wisseling hoeven inwoners niet thuis te blijven.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Typ je naam hier