Nieuwe behandelmethode cardiologie in Westerhaar

2
766

De Saxenburgh Groep blijft continue vernieuwen en investeren in nieuwe technieken en apparatuur. De cardiologen hebben met ingang van dit jaar een nieuwe behandelmethode geïntroduceerd op het gebied van hartkatheterisatie. Daarnaast worden deze maand twee nieuwe echocardiografie machines in gebruik genomen.

Het Röpcke-Zweers Ziekenhuis in Hardenberg, onderdeel van de Saxenburgh Groep, beschikt over een moderne hightech vaatkamer, waar de cardioog hartkatheterisaties verricht. Dit onderzoek vindt veelal plaats als iemand pijn op de borst (angina pectoris) ervaart, een hartklepaandoening heeft of een hartinfarct heeft doorgemaakt. Met behulp van een katheter – in dit geval een dun slangetje – gaat de arts via de lies in het lichaam om bijvoorbeeld de kransslagader of aorta (de grote lichaamsslagader) te bekijken. Dit onderzoek laat een klein gaatje achter in de lies.

Introductie scheiding

Angioseal®

Bij de nieuwe behandelmethode wordt dit gaatje in de lies voortaan gesloten met een zogeheten angioseal®. Dit is een soort plugje om de slagader af te sluiten. Na twee uur bedrust mag de patiënt mobiliseren en na ongeveer vijf uur weer naar huis. Dit is een patiëntvriendelijke methode en levert tijdwinst op ten opzichte van de eerder gebruikte methode van afdrukken met een drukverband. Meestal moet de patiënt dan een nacht overblijven. Door de angioseal® hoeft dit normaal gesproken niet meer.

Nieuwe echocardiografen

Een andere methode van onderzoek van het hart gaat met behulp van een echocardiograaf. Het is een manier om door middel van ultrageluid een afbeelding van het hart te maken en stelt de arts in staat om te bepalen hoe het hart en de hartkleppen functioneren. De Saxenburgh Groep heeft twee gloednieuwe apparaten aangeschaft met vele mogelijkheden. Zo is het mogelijk de beelden in 3D te zien en is door digitalisering de beeldvorming sterk verbeterd.

De laboranten krijgen een gedegen training en ruim tijd om de nieuwe echocardiografen te testen, onder begeleiding van de leverancier.

Eén echocardiograaf wordt geplaatst in het ziekenhuis in Hardenberg. De andere is een mobiele versie en reist – naar behoefte – met de arts mee naar het Dagziekenhuis Aleida Kramer in Coevorden en de buitenpoli´s in Ommen en Westerhaar-Vriezenveenschewijk. Uit het reguliere overleg met de huisartsen is gebleken, dat hier grote behoefte aan is. De Saxenburgh Groep brengt op deze wijze ook diagnostische zorg dichterbij de burgers in de regio. In de tweede week van februari zullen de eerste patiënten in Hardenberg onderzocht worden met behulp van de nieuwe apparatuur. De ingebruikname van de nieuwe mobiele echocardiograaf zal naar verwachting voor de zomer zijn.

2 REACTIES

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Typ je naam hier