Voor jongeren is alcohol extra schadelijk. De overheid wil jongeren daarom beschermen via wetgeving en voorlichting. Zo zijn jongeren sinds 1 januari 2014 onder de 18 jaar strafbaar als ze alcohol bij zich hebben in het openbaar en mag aan minderjarigen geen alcohol worden verkocht. Ook worden jongeren en hun ouders voorgelicht over de risico’s van alcohol met campagnes en voorlichting. Hoewel de overheid dus op meerde fronten aandacht vraagt voor de gevaren van het gebruik van alcohol door jongeren gaan deze schriftelijke vragen van de VVD alleen over de verkoop van alcohol. Overigens wordt hiermee beslist niet aangeven dat de andere onderdelen zoals bijvoorbeeld preventie door campagnes en de rol van ouders minder belangrijk zijn.
Het is m.i.v. 1 januari 2014 verboden aan minderjarigen onder de 18 jaar alcohol te verkopen. Dit staat in de Drank- en Horecawet. Gemeenten houden toezicht op de naleving van geldende leeftijdsgrenzen en de vergunningsvoorwaarden voor de verkoop van alcohol.
Chris Walraven, fractievoorzitter van de VVD Twenterand: “Hoewel de VVD over de methode van onderzoek naar de verstrekking van alcohol aan minderjarigen niet gelukkig was omdat dit in onze ogen uitlokking is, kunnen we aan de resultaten in de gemeente Twenterand niet voorbij gaan. In maar liefst 90% van de pogingen werd namelijk aan minderjarigen alcohol verstrekt. De overtredingen zijn geconstateerd in september 2015 en de gegevens worden nu naar buiten gebracht. De reactie van de gemeente is dat men, behoudens extra in te zetten op voorlichting, met de overtreders in gesprek gaat, een waarschuwing uitdeelt maar pas met ingang van midden 2016 boetes uit wil gaan delen. “
Naar de mening van de VVD is er een relatie tussen alcohol- en drufgsgebruik en is het onverklaarbaar dat de gemeente nog eens zes maanden wil wachten met regels toe te passen die al in januari 2014 van kracht geworden zijn. Daarom heeft de VVD Twenterand hierover schriftelijke vragen gesteld.