MTB Open succes voor spelers Damclub Witte van Moort

0
734

img-2435b.jpgVan maandag 12 augustus tot en met zaterdag 17 augustus werd in het Drentse Hoogeveen het vierde MTB Open damtoernooi gehouden. In acht rondes zouden de 92 spelers gaan uitmaken wie er een greep uit de royale prijzenpot zou gaan doen. Namens Witte van Moort uit Westerhaar speelden Gerbrand Hessing, Bert Aalberts en Gerwin Mollink mee. In de eerste ronde kwamen Hessing en Mollink tot winst. Hessing wurgde zijn opponent in de hekstelling, bij Mollink had de winst meer voeten in de aarde maar na zo’n vier uur spelen won hij ook. Aalberts kon vanwege andere verplichtingen de eerste ronde niet spelen en kreeg een reglementaire remise met organisator Gerard Bruins.

Introductie scheiding

Dinsdag stonden er twee rondes op het programma. Hessing en Mollink werden aan elkaar gekoppeld, maar doordat Mollink verhinderd was besloten de spelers deze partij niet te spelen en remise te laten aantekenen. Aalberts moest met een zaklantaarn op zoek naar kleine voordeeltjes tegen de taaie Geert Lubberink. Deze voordeeltjes verdampten in het middenspel en Aalberts bood maar na 40 zetten remise aan, hetgeen gretig werd geaccepteerd.
Hessing speelde in de derde ronde een sterke aanvalspartij tegen junior Jan van der Star maar het 4×2-eindspel liep helaas remise. Mollink werd in half-open klassiek weggetikt door Heike Verheul, na een leuk eindspelletje moest de Hammenaar zijn meerdere erkennen in zijn opponente. Aalberts speelde tegen het grote talent Wouter Wolff, die in de eerste ronde nog Roel Boomstra op remise hield. Met een bekende opening wist Aalberts de touwtjes in handen te krijgen, maar er was een blunder van de Groninger in het eindspel voor nodig om de tweepunter op het droge te krijgen.
Op woensdag werd één ronde gespeeld. Hessing had tegen Gerard Bruins sterk centrumspel. Bruins miste op het eind nog een overgang naar een remiseachtig eindspel, waarna Hessing zijn tweede winst kon laten aantekenen. Aalberts speelde opnieuw tegen een talent, ditmaal thuisspeler Nick Waterink. Aalberts speelde agressief en had voordeel, maar hielp eigenhandig zijn goede stand om zeep. In de rest van de partij kon hij alleen maar verdedigen, maar hij wist nog juist binnen de remisemarge te blijven. Tot slot wist Mollink te winnen van de moeilijk te kloppen John Folkers. In het late middenspel benutte Folkers zijn remisekansen niet, waardoor Mollink naar een gewonnen eindspel kon afwikkelen.
Donderdag werden weer twee rondes gespeeld. Hessing wist ondanks tijdsnadeel goed uit de opening te komen tegen de Belg Keita Desmet. De Vlaming kwam nog op dam, maar haalde in de ondertalsituatie geen remise meer. Aalberts speelde tegen de Fries Douwe Kootstra. Kootstra deed enkele agressieve, maar slechte zetten. Aalberts lanceerde een centrumaanval, de schijvenverdeling van de Leeuwarder werd rampzalig en Aalberts won deze partij dan ook op zijn sloffen. Mollink speelde tegen de sterke Limburgse aspirant Jitse Slump. Mollink deed weinig foute zetten, maar werd toch behoorlijk hard van het bord gezet. Na een offer met vrije doortocht voor Slump gaf hij maar op.
’s Middags moest Hessing het opnemen tegen de Litouwse grootmeester Domchev. Hessing verzuimde in de hondsmoeilijke opening te vereenvoudigen, waarna hij aan alle kanten werd vastgezet. Na een fraai offer moest hij schijven gaan geven, met even later verlies. Aalberts speelde tegen Slump, die ’s morgens nog van Mollink won. Aalberts kwam slecht uit de opening, maar het nadeel was vooral optisch en vrij snel werden de punten gedeeld.
Vrijdag weer één ronde op het programma. Hessing speelde tegen de Bunschoter Peter Frans Koops. De Westerhaarder nam Koops in de hekstelling. Nadat Koops de hekstelling verbrak won Hessing een schijf, met niet veel later ook partijwinst. Aalberts speelde tegen de Belg Jimmy Depaepe een rustige partij. Hij leek wat voordeel te hebben, maar de Belg neutraliseerde de dreigende doorbraak met remise. Mollink leek op papier te kunnen winnen van Jan van Oosterhout. Hij miste een winnende combinatie, dacht even later alsnog een winnende combinatie te hebben, maar wierp zijn tegenstander gewoon twee schijven in de schoot. Mollink gaf dan ook direct op.
Met nog één ronde te gaan stond Hessing op een fraaie achtste plaats. Met winst in de laatste ronde zou hij nog een hoge geldprijs kunnen meepakken. Dan moest er wel gewonnen worden van Heike Verheul. Hessing had de hele partij makkelijker spel, maar daar bleef het eigenlijk ook bij en hij moest in remise berusten. Aalberts speelde tegen Chris Jurriëns een sterke partij. Hij had in het late middenspel een verrassende doorbraak naar dam, met gewonnen afspel. Tot slot speelde Gerwin Mollink een herstelremise tegen de Mongoolse speelster Enkhtuul Dondov.
Uiteindelijk wist Hessing met zijn remise de achtste plaats te behouden. Aalberts haalde ook de top 10 met een tiende plaats, terwijl Gerwin Mollink niet tevreden zal zijn met zijn 52e plek.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Typ je naam hier