WESTERHAAR – Het bordje met daarop de naam `Mens en Werk` hebben ze meegenomen naar het Veenmuseum aan de Paterswal.
Daar staat het nu voor het raam naast de toegangsdeur, zodat meteen goed duidelijk is dat `Mens en Werk` hier onderdak heeft.
De vrijwilligers zijn er blij mee, vooral omdat inmiddels zeker is, dat ze tot april volgend jaar (het eind van het seizoen) mogen blijven, en dat ze volgend jaar in september voor het volgende seizoen ook weer welkom zijn.
Zoals eerder gemeld, kwam het enige tijd geleden tot een breuk tussen het project Mens en Werk in Westerhaar en de Stichting Welzijn Twenterand (SWT). Gevolg was, dat de vrijwilligers voor het geven van de cursussen niet meer terecht konden in kulturhus De Klaampe die werd gehuurd door SWT.
Gesinus Soepenberg en Wim Luchies van `Mens en Werk` willen het niet meer hebben over het conflict met SWT. Ze willen nu alleen maar vooruit kijken, en ze zijn blij met het onderdak dat ze in het Veenmuseum hebben gevonden. “We draaien goed”, zegt Soepenberg.
Het was afgelopen dinsdagmiddag, dat we als redactie in het Veenmuseum te gast waren. De sneeuw van de dag daarvoor lag nog op het veld. Soepenberg en Luchies kijken uit het raam: “Mooi, he.” En tot elkaar: “Als het gewed is, zitten we hier nog beter dan in De Klaampe”. Het is voor de meeste curisten wel wat verder rijden naar het Veenmuseum, maar klachten daarover hebben Soepenberg en Luchies nog niet gehoord.
De vrijwilligers van `Mens en Werk` geven al sinds 1979 cursussen. Bloembinden, stoelenmatten, bijenkorven en manden vlechten, boekbinden, webbingmatten (stoelzittingen maken waarbij de biezen door gaatjes in de zitting gaan en in de zitting een patroon vormen).
Deze dinsdagmiddag is er de cursus stoelenmatten en webbingmatten. Er zijn twaalf deelnemers. Zo is het ook bij de andere cursussen: een gemiddelde van twaalf deelnemers is er steeds wel.
Vandaar de opmerking van penningmeester Soepenberg die zelf de cursus stoelenmatten geeft: “We draaien goed.”
Als in april het cursusseizoen erop zit, gaan de vrijwilligers in het zomerseizoen nogal eens de markt op. Ze worden veel gevraagd voor allerlei boerenmarkten, festiviteiten met oude ambachten en dergelijke. “We krijgen altijd veel uitnodigingen. Meestal gaan we daar wel op in. Maar soms kunnen we niet, want we hebben zelf ook ons eigen vrijwilligerswerk”, lacht Soepenberg.
Tussentijds instappen bij de cursussen kan ook. Wie dat nu wil, kan contact opnemen met Gesinus Soepenberg (tel. 65 93 53), Wim en Betsie Luchies (tel. 65 94 03) of Jennie Bannink (tel. 64 21 93). (Tubantia)