Lik op stuk beleid bij aantreffen illegaal vuurwerk

0
1065

vuurwerk_500De politie Twente hanteert in samenspraak met het functioneel parket Zwolle een nieuwe aanpak bij het aantreffen van illegaal vuurwerk bij volwassenen.
Het vuurwerkteam van de politie Twente heeft met het functioneel parket van het Openbaar Ministerie in Zwolle, het parket wat milieuzaken behandeld waaronder ook vuurwerk valt, duidelijke afspraken gemaakt over een lik op stuk afhandeling bij aantreffen van illegaal vuurwerk.
Voor iedere aangetroffen kilo illegaal vuurwerk wordt direct een boete opgelegd. Bij de eerste tenuitvoerlegging g is dat een bedrag van 25 euro per kilo geweest. De officier van justitie bepaald iedere keer de hoogte van het boetebedrag.
Dit lik op stuk beleid kan alleen worden uitgevoerd bij strafrechtelijk meerderjarigen. Minderjarige verdachten worden in Twente, of doorverwezen naar Halt, of gaan, bij ernstige zaken, naar de kinderrechter in Almelo.
Naast het feit dat het vuurwerk illegaal en de verdachte meerderjarig moet zijn, is nog van belang dat het vuurwerk voor particulier gebruik is en dat de aangehouden persoon geen handel drijft.
Tot nu toe is in een tweetal gevallen overgegaan tot de lik op stuk behandeling. Eind september werd bij de grensovergang van de A1 bij de Lutte, een Poolse automobilist betrapt. In de kofferbak van zijn auto werd 20 kilogram illegaal vuurwerk aangetroffen. Naast de inbeslagname van dit vuurwerk werd overgegaan met het opleggen van een boete van 500 euro. Deze boete is destijds direct door de man voldaan.
In Hengelo werd door twee Hengeloërs van 19 en 20 jaar op 19 oktober jl. op de Drilscholtenstraat in hun woonplaats een vuurwerkbom tot ontploffing gebracht. Ook deze twee hebben samen een boete van 500 euro gekregen.
Zoals vermeld gaat het bij dit lik op stuk beleid alleen om meerderjarige verdachten. De drie Oldenzaalse jongeren die vrijdag 7 november jl. werden betrapt bij het vervaardigen van een vuurwerkbom, zullen zich bij het Openbaar Ministerie in Almelo moeten verantwoorden.
Politie en justitie hopen dat dit lik op stuk beleid een afschrikkende werking heeft want bij aantreffen volgt direct een fikse boete.

 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Typ je naam hier