Levende kuikens in supermarkt Westerhaar schieten dierenorganisaties in verkeerde keelgat

0
1996

Zelf is hij zich van geen kwaad bewust. Bertus Veld van de Jumbo in Westerhaar-Vriezenveensewijk is door dierenorganisaties op de korrel genomen, omdat hij in de winkel twintig levende kuikentjes heeft. De organisaties zagen gisteravond op Facebook een filmpje over de kuikens en hebben meteen een ‘brandbrief’ naar het hoofdkantoor van de Jumbo gestuurd waarin om opheldering wordt gevraagd. 

 De dierenorganisaties spreken van plofkuikens in de winkel en ze vinden het “zeer bevreemdend dat Jumbo vanwege het dierenleed ervoor kiest om geen vleeskuikens van zes weken (de zogenaamde plofkip) meer te verkopen, maar de plofkuikens ter vermaak wel in de supermarkt ten toon stellen.”

Het gaat om het comité Dierennoodhulp, Red een Legkip, Een Dier een Vriend, Rechten voor al wat leeft en de stichting Dierennood.

‘Jumbo moet dergelijke acties verbieden’

Ze hebben er geen vertrouwen in dat de kuikens tot hun natuurlijke dood mogen rondscharrelen bij een hobbyboer en bieden aan de kuikens op te vangen op voorwaarde dat Jumbo voortaan dergelijke acties verbiedt. 

Het hoofdkantoor van Jumbo heeft de organisaties nog niet geantwoord. Desgevraagd blijkt dat de organisaties op hun beurt ook nog niet zelf zijn komen kijken in de winkel in Westerhaar-Vriezenveensewijk. 

Ondernemer: kom zelf kijken

De ondernemer zelf begrijpt de ophef niet. “Ik doe dit al jaren, de kuikens worden zeer goed verzorgd èn ze gaan komende dinsdag naar een hobbyboer in Hellendoorn”, zegt Veld.

De kuikens in de winkel hebben volgens hem ook een educatief doel: “er komen basisschoolklassen om iets te leren over de kuikens, vorig jaar kwamen er zelfs bewoners van een bejaardenhuis kijken.” Woordvoerster Van de Werd van de organisaties twijfelt aan de educatieve waarde: “normaal wordt een kuiken door een kip uitgebroed, wat leg je hier mee uit?”

‘Als je maar hard genoeg schreeuwt’

Veel begrip heeft Bertus Veld niet voor de actie van de dierenorganisaties: “Als je maar hard genoeg schreeuwt, krijg je vanzelf aandacht!” Volgens de ondernemer lijden de twintig kuikens nergens aan en gaan ze een mooi leven tegemoet bij een hobbyboer in Hellendoorn. 

“Als ze daarover twijfelen, dan nodig ik ze bij deze uit om dinsdag mee te gaan als ik de kuikens wegbreng”, zegt Veld. Vanuit Amsterdam laat woordvoerder Sandra van de Werd weten niet op die uitnodiging in te gaan: “Ik geloof niet dat ze een goed leven hebben.”

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Typ je naam hier