Leerlingen OBS De Blokstoeke Westerhaar op molenexcursie

0
2053

groepsfoto-blokstoeke.jpgDe molenaars van de Leemansmolen waren vrijdagmiddag 30 maart gastheer van 21 leerlingen uit groep 7 van OBS De Blokstoeke uit Westerhaar.
Dit in het kader van het molenkunstproject, dat de Leemansmolen organiseert ter gelegenheid van het 150-jarig bestaan van de molen.

Het was koud en winderig op de stelling (het ‘balkon’ van de molen), maar voor de kinderen en ook voor de molenaars was het genieten geblazen: dankzij de stevige wind draaiden de wieken nl. met een behoorlijke snelheid rond, soms wel met ‘80 enden’. Dat betekent dat er 80 keer per minuut een wiek langs de stelling suisde.

Introductie scheiding

En dat terwijl niet eens elke wiek volledig met een zeil was bedekt.
Twee wieken waren nl. voorzien van zgn. ‘halve zeilen’.
De molenaars konden goed merken dat de leerlingen zich intensief hadden voorbereid op dit molenbezoek. Op vele vragen van de molenaars wisten ze nl. het antwoord en ook konden ze vrijwel zonder hulp de excursie-opdrachten invullen.

Voor de leerlingen was het niet alleen maar kijken en luisteren, maar ze konden zelf ook actief bezig zijn. Zo hielpen ze met het kruien, het molenzeil op de wiek vastmaken, gerst malen met de handmolensteentjes en de zakken vastmaken aan het lui-touw.

OBS De Blokstoeke uit Westerhaar is één van de vier basisscholen uit Twenterand, die meedoen aan het molenkunstproject, dat de molenaars van de Leemansmolen organiseren ter gelegenheid van het 150-jarig bestaan van de molen. De andere drie scholen zijn CBS De Bron Vriezenveen, KBS Willibrordus Vroomshoop en GBS Domino Den Ham.

 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Typ je naam hier