Kunstzinnige kennismaking met boerenbedrijf

0
2068

b
De leerlingen konden zich gisteren in Westerhaar uitleven op de in plastic verpakte hooibalen. foto Dinand Buisman
 
WESTERHAAR – De kinderen uit groep zeven en acht van de Sint Antoniusschool uit Vriezenveen bezochten gistermiddag het melkveebedrijf van de familie Weghorst aan de Leidijk Oost in Westerhaar, op de grens van Bruinehaar. „Wie van jullie is ooit wel eens eerder op een boerderij geweest”, vroeg leerkracht José Nijhof van de rooms-katholieke basisschool vooraf. Het resultaat viel bar tegen, want van de 27 leerlingen staken slechts vijf kinderen de vinger in de lucht.
De schoolklas was deze middag uitgenodigd door Hans en Ivonne Weghorst. „Eigenlijk komt het door onze dochter Carmen”, vertelde Ivonne. „Die verveelde zich toen zij een vriendin op bezoek had. Ik zei, ga de hooibalen maar versieren.” Buiten de boerderij was een aantal in plastic ingepakte rollen hooi. „ Zij hebben zich prima vermaakt”, aldus Ivonne. Eén plastic baal werd bijvoorbeeld veranderd in een ‘ smily.’ Via dochter Danique kwam dat verhaal terecht bij haar juf van de basisschool. Die was direct enthousiast. Via de schoolleiding kreeg zij groen licht voor het uitstapje.
Eenmaal ter plekke werden de leerlingen verdeeld in twee groepen. Eén helft kon kunstzinnig aan de slag met het versieren van de balen hooi, de andere helft ging op pad met Hans die een rondleiding verzorgde. Speciaal voor de kinderen had hij zijn 54 koeien op stal gezet. Om het extra aantrekkelijk te maken, had Ivonne een aantal vragen en opdrachten op papier gezet. Lastige vragen als ‘hoeveel liter water drinkt een koe per dag’ en ‘hoeveel kalfjes krijgt een koe per jaar’ moesten zodoende worden beantwoord.
De leerlingen gingen uiteindelijk een stuk wijzer naar huis. Want ook moesten zij weten wat na het melken met de melk gebeurt. En om duidelijk te maken dat het boerenbestaan niet altijd eenvoudig is, was de vraag ‘Kan een boer wel op vakantie gaan’ opgetekend. Om hen naar het goede antwoord te leiden was de vraag ‘ Wie zorgt er dan voor zijn bedrijf’ hieraan toegevoegd.
Maar ook een kruiswoordraadsel en andere opdrachten die de scholieren mee kregen ontbraken niet. Voor de creatievelingen was er het verzoek een gedicht over de koe te schrijven.
Dat de jeugd uitgerekend gisteren op excursie ging, lag aan het lesrooster want op maandagmiddag staat tekenen op het programma(Tubantia)

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Typ je naam hier