Kritiek op coalitie GBT-CDA

0
870

TWENTERAND – De oppositie zette dinsdag tijdens de gemeenteraads-vergadering de nieuwe regeerperiode in met kritiek op de gevormde coalitie tussen Gemeentebelangen Twenterand en CDA en het gemaakte coalitie-akkoord.

Zo had Gerjan Smelt/ChristenUnie moeite met het vinden van de hoofdlijnen van beleid. Hij waarschuwde voor een ondermijning van de raad met de invoering van meer burgerparticipatie. Middels een motie wilde hij vermindering van het aantal fte`s van de wethouders. In plaats van vier fulltime wethouders zou bijvoorbeeld ook gekozen kunnen worden voor twee maal anderhalve wethouder. De motie werd alleen door de oppositie gesteund en dus verworpen.
Ook voor PvdA`er Hans Zebel zijn drie wethouders “meer dan toereikend”. Zebel vond dat de kiezers een rad voor de ogen is gedraaid door GBT. “De winst van GBT kwam er dankzij het beleid van het CDA. Mensen die GBT stemden komen bedrogen uit.” Zebel sprak van “diep wantrouwen” en “redelijke afkeer” tussen GBT en CDA. “Je houdt jezelf voor de mal als je nu vertrouwen naar elkaar uitspreekt.” Zebel vond dat met het gemaakte coalitie-akkoord de klok voor 4 jaar wordt stilgezet voor tal van zaken: “Het is minder en niet”.

VVD`er Trudy van Nederpelt merkte eveneens op dat ze van de “wederzijdse liefde” tussen GBT en CDA niet zo veel gemerkt had. “Nu besturen beide kemphanen Twenterand.”

Van Nederpelt merkte op dat het vreemd is dat de CDA fractievoorzitter Couzijn Bos niet het akkoord heeft ondertekend. Over de coalitie-onderhandelingen sprak zij over de “Judasrol” van het CDA ten opzichte van de ChristenUnie.
De VVD maakte zich zorgen over het verstandshuwelijk tussen GBT en CDA. Van Nederpelt waarschuwde “1 op de 3 breekt”. Ook de VVD wil wel vier wethouders, maar dan “voor de prijs van drie”. Van Nederpelt tipte de coalitie: “Hou het spannend de komende jaren”.

SGP`er Ben Engberts verweet de ChristenUnie “een stok in het wiel” gestoken te hebben bij de onderhandelingen door persé met het CDA verder te willen.

Engberts: “Direct werd de stekker eruit getrokken, zonder geloofwaardige redenen. De ChristenUnie is nu dé grote verliezer.” De SGP begreep niet waarom wel de ambtelijke organisatie met 10% moet inkrimpen, maar dat het nieuwe college zichzelf hieraan met vier wethouders ontrekt.
Engberts vond het coalitie-akkoord “te mager”. Hij wil GBT en CDA “positief kritisch” volgen.

GBT`er Albert Engels begreep de reacties vanuit de oppositie. “Het akkoord is gestoeld op concensus en vertrouwen. Twijfelt u daaraan, dan twijfelt u ook aan mijn integriteit.”
Het coalitie-akkoord wordt uitvoerig op 1 juni tijdens de raadsdebatten besproken.
(DeltaFm)

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Typ je naam hier