Koninklijke onderscheiding uitgereikt aan o.a. 2 mensen uit Westerhaar

2
1465

lintjes.jpgDe laatste jaren waren er weinig tot geen mensen uit Westerhaar-Vriezenveesewijk die een koningklijke ondersheiding mochten ontvangen. Dit jaar is dat anders en zijn er maarliefst 2 dorpsgenoten onderscheiden. Dhr. Gerrit Flims en Dhr. Henk Prenger ontvingen vanmorgen uit naam van de koning een onderscheiding! Namens het team van WesterhaarDigitaal.nl gefeliciteerd met deze onderscheiding.

Onderstaand de toespraak van de Burgermeester.

In de jaren dat ik hier nu burgemeester ben, heb ik diegene leren kennen als een enorm betrokken en positief ingesteld mens. Iemand met hart voor de zaak. Iemand die dichtbij mensen staat en zich goed in hen kan verplaatsen. Iemand die je op de fiets tegenkomt en in een zwarte toga
Dhr. Gerrit Hendrik Flims, geboren op 15 december 1948, Gerrit mag ik u vragen naar voren te komen?

Introductie scheiding

Wie kent Gerrit Flims niet. Uw lijst van vrijwillige werkzaamheden is lang en heel divers. Dat is begonnen in 1968 als vrijwilliger bij dorpsactiviteiten in Langeveen en omgeving. In dat jaar werd ook de muziekvereniging Semper Cresendo opgericht. Vooral als muziekopleider bij de jeugd voelde u zich als een vis in het water. In dat opzicht zijn de termen creatief en daadkracht uw op het lijf geschreven. Dat blijkt ook uit het verhaal van de revue “Los van ’n Reppel” van Langeveen. In de zeventiger jaren tot begin 2000 was er behoefte aan een liedschrijver/ uitvoerder en soms ook speler bij de Revue. Dit deed u met zoveel plezier en initiatieven dat het altijd een succes werd. Liederen schrijven en de muzikale ondersteuning regelen was een enorm karwei waar u uren voor in uw werkkamer verbleef.
In 1980 bent u begonnen als vrijwilliger bij muziekvereniging SDG Westerhaar-Vriezenveensewijk. Zo bent u de vaste spreker bij het jaarlijks concert, zit u in de onderhoudsploeg en was u de voorzitter van de bouw van het muziekgebouw Domus. In het voorstel is daarover te lezen: “Dhr. Flims was in deze jaren de eerste voorzitter

van de stichting en heeft daar in alle opzichten fantastisch werk verricht.” Uw inzet voor de vereniging is er tot op de dag van vandaag en daarmee bent u van zeer grote waarde voor de continuïteit van de vereniging.
Ook bent u al vanaf 1975 actief voor de Hervormde gemeente. Zo heeft u diverse jaren in de diaconie gezeten en van 2000 tot 2012 bent u actief geweest bij de Kerkrentmeesters. Tot op heden bent u de eindredacteur van het Hervormd Kerkblad.
Betrokken, ik noemde het woord al eerder. U bent daar een geweldig voorbeeld van. Want naast de kerk en de muziekvereniging bent u ook van 1980 tot en met 2014 actief geweest voor de Oranjevereniging. Zo hielp u bij de organisatie van de jaarlijkse feestweek en was u penningmeester.
Ook bent u al vanaf 2000 tot heden lid van het 4 mei comité Westerhaar-Vriezenveensewijk. Hiervoor verricht u verschillende werkzaamheden.
Vanaf 1999 tot heden bent u ook actief als dirigent van de Christelijke zangvereniging De Lofstem, wanneer de vaste dirigent afwezig is.
Tot slot bent u ook nog vanaf 2005 tot heden vrijwilliger bij het Zorgcentrum ’t Haarhuus.
Hier op het gemeentehuis kennen we u ook goed. U bent namelijk actief als ambtenaar van de burgerlijke stand. Er staat wel een beperkte vergoeding tegenover, maar ik weet dat er veel tijd in gaat zitten als je het goed wilt doen.
Dhr. Flims, u bent iemand die zich graag tussen mensen beweegt. En dat wordt gewaardeerd. U bent één van die vele vrijwilligers die enorm veel werk verzetten waarvan u vindt dat dat normaal is.

Vandaag is de dag om daar publiekelijk erkenning en waardering voor te geven.
Dhr. Flims, ik mag u daarom zeggen dat het vanwege al deze genoemde activiteiten Zijne Majesteit de Koning heeft behaagd u te benoemen tot Lid in de Orde van Oranje Nassau.
Van harte gefeliciteerd!

Twenterand wordt in de regio geroemd om haar vele vrijwilligers. Collega burgemeesters zijn weleens jaloers op de enorme betrokkenheid van de vele vrijwilligers. En dat in iedere kern. Waar we de laatste jaren weinig tot geen gedecoreerden uit Westerhaar-Vriezenveensewijk hadden is dat dit jaar anders.
Daarom mag ik ook voor de tweede uitreiking iemand uit Westerhaar- Vriezenveensewijk naar voren vragen.

Hij òf zij is geboren in 1935… Leuk om te zien hoe u in de zaal meteen rondkijkt en aan het rekenen slaat. Ik maak het wat makkelijker. Hij is geboren in Ambt-Hardenberg en wel op 8 juni.
Dhr. Jan Hendrik Prenger, roepnaam Henk
Mag ik u vragen naast mij te komen staan?
U bent een bezige bij en dat op velerlei terrein. Mag ik u zo kort samenvatten?
Dat begon allemaal in 1965. Vanaf dat moment bent u de bijdrage- en ledenadministrateur van PKN-Westerhaar Vriezenveensewijk. Hieronder valt ook de voorbereiding en afsluiting van de actie Kerkbalans, het drukken van het kerkblad, liturgieën maken voor rouw- en trouwdiensten en het tellen en storten van collectes.
Van 1975 tot en met 1992 was u voorzitter van het Jeugdkoor Westerhaar-Vriezenveensewijk. Niet veel later nam u ook zitting in de ouderraad van basisschool Rehoboth. Hiervoor heeft u onder andere meegeholpen met de organisatie van het Sinterklaas- en Kerstfeest.
In 1988 bent u bestuurslid geworden van de woningstichting Vriezenveen. Dit heeft u twaalf jaar gedaan. Vanaf dat moment bent u bezorger geworden van tafeltje-dekje-maaltijden. En dit doet u tot op de dag van vandaag.
Daarnaast vervult u vanaf 2011 een bestuursfunctie bij het Twenterand Tourist info (de vroegere VVV). U houdt hiervoor de boekhouding bij, adviseert over fiscale en financiële aspecten, bezoekt regionale vergaderingen en bezoekt landelijke beurzen.
Een jaar later bent u ook penningmeester geworden van het Shantykoor “De Kloosterzangers” uit Sibculo.
En als dat nog niet genoeg is, bent u in het verleden ook nog lid geweest van het Plaatselijk Belang Westerhaar-Vriezenveensewijk.
Financieel werk is uw specialiteit. U stond en staat bekend als een kundig adviseur en een fijne gesprekspartner, te allen tijde.
Vorig jaar heeft u uw laatste jaarrekening en begroting voor de kerkelijke gemeente opgeleverd. En dat op een leeftijd van 80 jaar.
Kerkenwerk, toerisme, zang, actief binnen een school en woningstichting. U heeft het allemaal gedaan. Tot op de dag van vandaag zet u zich in voor de samenleving en haar medemens.
En ik vind het dan ook een eer, dat ik u vandaag als burgemeester van de gemeente Twenterand, mag zeggen dat het vanwege al deze genoemde activiteiten Zijne Majesteit de Koning heeft behaagd u te benoemen tot Lid in de Orde van Oranje Nassau.
Van harte gefeliciteerd!

2 REACTIES

  1. Van harte gefeliciteerd, een onderscheiding die m.i. ten volle is verdiend. Beiden erg veel voor de gemeenschap gedaan.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Typ je naam hier