Knol denkt serieus over kippenflat

0
1145

WESTERHAAR – Klaas Knol uit Westerhaar, die in het landbouwontwikkelingsgebied Nieuwe Weg in Daarlerveen een vleeskuikenbedrijf wil beginnen, gaat niet bij de pakken neerzitten.

De gemeente Hellendoorn heeft weliswaar voor het gebied nu een conceptvisie ontwikkeld waardoor er voor zijn bedrijf geen plaats zou zijn, maar Knol is ervan overtuigd dat dat voor de Raad van State geen stand zal houden.
Al veel eerder heeft Knol in het gebied Nieuwe Weg een stuk grond van vijf hectare gekocht. Het is de enige plek in het gebied die de voor het bedrijf nodige milieuruimte biedt voor wat betreft emissie. Met vestiging daar voldoet het bedrijf met circa 375.000 vleeskuikens aan alle normen, aldus Knol.

De gemeente Hellendoorn heeft niettemin de conceptvisie nu zo gemaakt, dat er voor zijn bedrijf geen plaats zou zijn. Met vestiging van het familiebedrijf Kampman dat naar het gebied zou verhuizen, zou Knol er niet meer `bij` kunnen. Dat heeft onder meer te maken met de ruimte tussen bedrijven die in de conceptvisie is opgerekt van 50 naar 200 meter.

Het meest verbaast Knol zich nog wel over de term `Erf in veen` die in de conceptvisie opduikt. Dat houdt in, dat ervan wordt uitgegaan dat er in het gebied langgerekte kavels zijn waarbij de bebouwing alleen op de kop van de kavel mag staan. “De vijf hectare die ik gekocht heb is geen langgerekt kavel. Dus waar dit op slaat…”
Ook stoort hij zich eraan dat de gemeente Hellendoorn een werkgroep heeft ingesteld waarin vier vertegenwoordigers zitting hebben van de actiegroep in Daarlerveen die tegen vestiging van grote agrarische bedrijven is. “De belangen van de agrariërs moesten door één man van de LTO worden behartigd. Dus ik kon wel voorspellen wat de uitkomst zou zijn.”

Woensdagavond na de voorlichtingsbijeenkomst in Daarlerveen werd hem nog wel gevraagd of de `moed hem nu niet in de schoenen zonk`. Maar daarvan is totaal geen sprake. “Ik heb van het begin af aan een open communicatie gevoerd. Deze plek is geschikt, het gebied is aangewezen als LOG en ik voldoe aan alle milieueisen.”Als het niet anders kan, zal er wat hem betreft een nieuw fenomeen komen. “Er wordt wel gesproken over varkensflats, misschien komt er een kippenflat.”
Want één van de bepalingen in de conceptvisie is ook, dat het bebouwd oppervlak van een kavel niet groter mag zijn dan anderhalve hectare. Voor het bedrijf zoals Knol dat gepland heeft, heeft hij op de kavel van vijf hectare een bebouwd oppervlak nodig van drie hectare. “Op deze manier dwingen ze je om de hoogte in te gaan.”(Tubantia)

 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Typ je naam hier