KNMI geeft weeralarm af

0
1114

Tropische warmte eindigt met onweer en bliksem
3 juli 2009 – Vandaag is voor een aantal plaatsen de tweede maar voorlopig ook laatste tropische dag. Onweersbuien maken een einde aan het mediterrane zomerweer. Het weekeinde zit er echter nog goed uit met zomerse temperaturen. Pas volgende week wordt het wisselvalliger met normale temperaturen.

In de warme lucht boven Europa ontwikkelen zich fikse onweersbuien (Foto Nander Wever)
Weeralarm voor zwaar onweer
Het KNMI heeft vandaag extra waarschuwingen uitstaan voor onweersbuien. Vanmiddag is de waarschuwing omgezet in een Weeralarm voor zwaar onweer. Het KNMI geeft een Weeralarm voor zwaar onweer als in een gebied ter grootte van minstens 50 bij 50 kilometer of langs een buienlijn met een lengte van minstens 50 kilometer minstens 500 ontladingen per 5 minuten worden verwacht. Inmiddels is dat aantal ontladingen op enkele plaatsen gemeten.

De buien kunnen vergezeld gaan van hagel, windstoten en de modelberekeningen geven aan dat er in het gebnied waar de buien langskomen ook veel bliksemontladingen te verwachten zijn. Het verhaal blijft echter dat er van plaats tot plaats grote verschillen kunnen optreden, op sommige plaatsen zal er nagenoeg niks gebeuren, terwijl een eindje verderop de bui flink kan huishouden met wateroverlast en blikseminslagen. Blijf de berichten en de neerslagradar dus volgen!

Het gebied met onweersbuien blijft niet beperkt tot ons land. Verschillende landen krijgen of hebben maken te extreem weer, zowel onweersbuien als extreme hitte. Vooral in Spanje, waar temperaturen worden bereikt tussen 35 en 40 graden, gelden voor diverse regio`s hittewaarschuwingen.

 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Typ je naam hier