Kinderboekenweek en Opvoedweek in Twenterand

0
647

boekenweek.jpgVan 5 t/m 15 oktober is het Kinderboekenweek! Dit jaar is het thema:  Superhelden! – Over dapper durven zijn.

Van 10 t/m 16 oktober wordt ook de eerste landelijke Opvoedweek gehouden, met als motto ‘Opvoeden doen we allemaal’.
Reden voor het Loket van Centrum Jeugd en Gezin (CJG) in Twenterand en Bibliotheek Twenterand om bij de organisatie van activiteiten dit jaar gezamenlijk op te trekken.

Arianne Bronsvoort van het Loket van het CJG nam het initiatief tot samenwerking. “Dat beide campagneweken vrijwel gelijktijdig plaatsvinden, is voor ons een uitdaging om gezamenlijk een programmering neer te zetten, zowel gericht op ouders als op kinderen”, verwoordt ze het initiatief. Dirry van de Grampel van Bibliotheek Twenterand vult daarbij aan dat de bibliotheek zich hierbij vooral richt op activiteiten voor de kinderen, terwijl het CJG allerlei cursussen en lezingen organiseert voor ouders. Ook Kulturhus de Klaampe sloot zich spontaan aan bij de samenwerking met de organisatie van een filmdag op vrijdag 14 oktober, aansluitend bij het thema van de Kinderboekenweek.

 

Introductie scheiding

 

Activiteiten in de Kinderboekenweek
Boekenspeurtocht:
De bibliotheek organiseert een speciale Kinderboekenweek-wedstrijd: de boekenspeurtocht. Aan deze boekenspeurtocht kunnen kinderen meedoen tijdens de openingsuren van de bibliotheek en alleen in de Kinderboekenweek, dus van 5 t/m 15 oktober. Er zijn 2 speurtochten, voor kinderen van 6-9 jaar en voor kinderen van 9-12 jaar.
Onder de goede inzendingen wordt een boek verloot.

Bezoek met de klas aan de bibliotheek:
Sommige groepen van de basisscholen brengen met hun juf of meester een speciaal Kinderboekenweekbezoek aan de bibliotheek. Er wordt voorgelezen uit de bekroonde boeken en verteld over de Kinderboekenweek en er is een opdrachtencircuit.

5 oktober: Theater Kriebeltje
Kriebeltje is een uniek kinderprogramma over het dagelijkse gevoelsleven van kinderen, waarbij de nadruk ligt op de vaardigheden van het hart. Theater Kriebeltje geeft deze gratis muzikale voorstelling voor alle basisschoolleerlingen van Twenterand. Een middag vol toneel, muziek, zang en dans. Kinderen kunnen zelf ook meedoen. De voorstelling maakt onderdeel uit van de campagneweek ‘Opvoeden doen we allemaal’.
In Bibliotheek Vroomshoop zijn op 5 oktober twee voorstellingen:
van 13:30 – 14.30 uur: voor de kinderen van de groepen 1 t/m 4
van 15.00 – 16.15 uur: voor de kinderen van de groepen 5 t/m 8
Gratis kaartjes voor deze voorstellingen zijn vanaf woensdag 21 september af te halen bij de 4 loketten van Centrum Jeugd en Gezin, in alle kernen van Twenterand.
De openingstijden zijn:
CJG Vriezenveen, Koningsweg 28
Open: ma-vrij 8:30-12:30 uur.
CJG Vroomshoop, Julianastraat 31
Open: ma-vrij 8:30-12:30 uur.
CJG Den Ham, Goosensplein 1d
Open: ma, wo, do 13:30-16:00 uur.
CJG Westerhaar, Hoofdweg 132J
Open: ma,wo, do 13:30-16:00 uur

12 oktober: Goochelaar Jan
Wie kent hem niet: goochelaar Jan uit Wierden? De Nederlands Kampioen Kindergoochelen. Goochelaar Jan komt naar Twenterand voor een speciale Kinderboekenweek voorstelling.
Bij zijn optreden schakelt Jan altijd de hulp van enkele kinderen in. Dus durf dapper te zijn en misschien word jij dan wel de held van de dag!
De goochelshow wordt gehouden in Kulturhus de Klaampe in Westerhaar. De voorstelling begint om 14.30 uur en zal duren tot ca. 15.15 uur.
De gratis kaartjes zijn te verkrijgen vanaf woensdag 21 september bij de 4 loketten van Centrum Jeugd en Gezin in de gemeente Twenterand. Ook deze voorstelling maakt onderdeel uit van de campagneweek ‘Opvoeden doen we allemaal’.
Kijk voor meer informatie op http://twenterand.loes.nl/agenda
.

14 oktober: filmdag in Kulturhus de Klaampe
In samenwerking met Bibliotheek Twenterand organiseert Kulturhus de Klaampe een filmdag ter gelegenheid van de Kinderboekenweek.
De hele dag worden gratis films vertoond.
van 13.30 tot 15.00 uur: voor de kinderen van de groepen1 t/m 4: de film Knabbel en Babbel, heibel in de boom.
van 15.30 – 17.30 uur: voor de kinderen van de groepen 4 t/m 6: de film Monsters en Co Dinosaur incredibles.
van 19.30- 21.30 uur: voor de kinderen van de groepen 7 en 8 en de klassen 1 en 2:
de film Sky High.
Een toegangskaartje is niet nodig, maar vol = vol! Tijdens de filmvoorstelling is er een pauze, waarin consumpties te koop zijn.

Digitaal spel Codewoord:
Speciaal voor kinderen die het leuk vinden om op de computer opdrachtjes te doen, is er tijdens de Kinderboekenweek het digitale spel “Codewoord”, dat op de website van de Bibliotheek staat.
Codewoord staat in het teken van Superhelden. Er worden vragen gesteld over verschillende helden: uit boeken, films of verhalen. Wanneer de vragen goed beantwoord worden, verdienen de kinderen letters. Het spel eindigt met het puzzelen van de letters, zodat het Codewoord ontstaat.
Onder alle goede inzendingen wordt een prijs verloot.
Kijk voor meer informatie hierover vanaf 4 oktober op : www.bibliotheektwenterand.nl

Kom naar de bibliotheek!
De bibliotheek biedt met al deze activiteiten volop mogelijkheden om één van de vestigingen in Twenterand te bezoeken.
In de bibliotheken zijn ook veel boeken te zien die een landelijke prijs, Griffel of Penseel, hebben gewonnen, en natuurlijk ook nog veel boeken over Superhelden.
Het kinderboekenweekgeschenk is dit jaar geschreven door Tjibbe Veldkamp en Kees de Boer onder de titel “Bert en Bart redden de wereld”, terwijl het speciale kinderboekenweek-prentenboekje “De prins op het witte paard” gemaakt werd door Dolf Verroen en Thé Tjong-Khing.
Kijk voor meer informatie over de Kinderboekenweek op: www.bibliotheektwenterand.nl

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Typ je naam hier