Jongerenraad Twenterand vraagt zich af…..

3
748

Het aantal werklozen in de gemeente Twenterand is het afgelopen jaar verdubbeld tot 7% van de arbeidsbevolking.
De werkloosheid steeg vooral in de leeftijdscategorie van 15 tot 27 jaar en wel met 100%. Hoe komt het dat de werkloosheid onder de jongeren in de gemeente Twenterand zo explosief is gestegen? Dit is een belangrijke vraag, die hier in de gemeente Twenterand moet worden gesteld. Om deze vraag goed te kunnen beantwoorden moeten er eerst een aantal andere belangrijke vragen worden beantwoord met betrekking tot jeugdwerkloosheid. De vragen die wij ons als jongeren moeten stellen zijn: Hoe komt het dat hier zo weinig werk te vinden is?

Introductie scheiding

Gebruiken wij wel de juiste kanalen om naar werk te zoeken? Kijken wij wel voldoende buiten de grenzen van de gemeente naar werk? En wat zijn mogelijke oplossingen, die de werkloosheid onder jongeren snel terug kan dringen? In vergelijking tot andere gemeenten is de bedrijvigheid in Twenterand niet veel lager, dan in andere gemeente met dezelfde afmeting. Echter hebben wij wel in de gemeente Twenterand minder grote bedrijven waar werknemers massaal aan de slag kunnen, denk hierbij aan Bolletje. dit zou ook weer het lage aantal vacatures verklaren, dat te vinden is op internet binnen de gemeente Twenterand, want als je op één van de verschillende websites een vacature gaat zoeken kom je al vaak terecht bij een bedrijf hier in de buurt of elders in de regio Twente/Salland. Niet dat dit erg is, maar over het algemeen willen jongeren vaak een baan dichtbij huis. Een reden hiervan is, dat het openbaar vervoer misschien niet altijd even het meest ideale vervoersmiddel is. Denk bijvoorbeeld aan wanneer je in ploegen werkt, want in dit geval ben je vaak afhankelijk van anderen. Daarnaast beschik je als starter niet vaak over een eigen auto.
Een volgend punt waar veel jongeren tegen aanlopen is de vindbaarheid van vacatures binnen de gemeente Twenterand.
Over het algemeen is het binnen de gemeente Twenterand erg moeilijk om een actueel overzicht te krijgen van de verschillende vacatures. Mocht je een vacature hebben gevonden, dan is deze vaak gedateerd en/of ingevuld. Dit is ook één van de redenen dat de jongerenraad Twenterand het initiatief heeft genomen om vacatures beter zichtbaar te maken voor een breder publiek. Dit moet dan ook gelden voor vakantiebaantjes en tijdelijke baantjes, zodat iedereen even veel kans maakt om te kunnen solliciteren op een passende baan. Maar daar hebben wij wel hulp bij nodig van de jongeren, de gemeente en de ondernemers uit de gemeente Twenterand. Als deze drie partijen meer met elkaar samenwerken zouden ze vast en zeker tot een goed eindresultaat kunnen komen. Daar zijn wij van overtuigd. Om dit allemaal voor elkaar te krijgen hebben wij de mening en adviezen van jongeren hard nodig. Laat dus wat van je horen door te reageren op deze blog. Qua (jeugd)werkloosheid zijn jongeren inmiddels ervaringsdeskundigen geworden, zij weten daarom als geen ander hoe wij de jeugdwerkloosheid terug kunnen dringen.

3 REACTIES

  1. Motivatie en discipline……….dat is wat er ontbreekt i.p.v. werk. Alleen is het niet direct dé droombaan. Maar die moet je verdienen. En die verdien je als je je inzet, en dan komt die baan ook wel. Maar eerst laten zien dat je wilt….waar een wil is is een weg.
    Jongeren…denk hier aan, dat zal helpen.

  2. Jaaaaa, Peter, er is ook voldoende aanbad voor werk te vinden he. Ieder uur van de dag komen er meer en meer werklozen bij in Nederland.

    Het grooste probleem is dat van oudsher de arbeiders uit Twenterand veelal bouwvakker zijn, en dat is nu net het grote probleem. De hele bouw wereld en huizenmarkt ligt compleet op het gat.

    Je kunt dan wel gaan kijken naar andere beroepen maar daar is het ook al één en al drama wat de klok slaat..

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Typ je naam hier