Jolanda is Miss Atlas Nederland

0
1284

Het was zwaar, maar het was het waard, vindt Jolanda Heijink uit Westerhaar. Want zondag werd ze in Middelburg Miss Atlas Nederland. Samen met tien andere dames dong ze bij de Nederlandse kampioenschappen fitness mee om de hoogste eer in de categorie body fitness.

Het was voor haar de bekroning van vele jaren training. Een periode die de laatste veertien weken, voorafgaand aan de wedstrijd, werd afgesloten met een heftig dieet. Weinig koolhydraten, veel eiwitten, absoluut geen vet. Want, zo is de bedoeling bij body fitness: als deelnemer die kans wil maken, moet je er zo `strak en droog` mogelijk uitzien. Met andere woorden: geen grammetje vet te veel, zodat de spieren mooi uitkomen.

De dag na de wedstrijd toont Jolanda in haar sportschool Be Fit aan de Sibculoseweg in Westerhaar, dat dat voortreffelijk gelukt is. In strakgesneden badpak poseert zij voor de fotograaf, en er lijkt geen spier in haar lichaam te zijn die niet zichtbaar is.

Het was de tweede keer dat Jolanda meedeed aan de Nederlandse kampioenschappen body fitness. De eerste keer dat ze meedong, werd ze derde, maar nu mocht ze als Miss Atlas de beker mee naar huis nemen. Ze vond het fantastisch om erbij te zijn, en ze ziet het ook als een mooie promotie voor haar sportschool waarmee ze in 1994 in Hoge Hexel begon en die ze sinds 1999 in Westerhaar voortzet.

Haar triomf in Middelburg is gebaseerd op jarenlange training. Vijf keer in de week, steeds een uur lang, traint Jolanda voor zichzelf in haar sportschool. Die training moet de spiermassa kweken. In de laatste veertien weken voorafgaand aan de wedstrijd wordt het de kunst om die spiermassa zo goed mogelijk zichtbaar te maken. En daarom het dieet van veel eiwitten, zo weinig mogelijk koolhydraten en absoluut geen vet. Het komt erop neer, vertelt Jolanda, dat ze zes keer per dag eet: vier keer een biefstuk van honderd gram en twee keer rijst met vis van 125 gram. `s Avonds om elf uur wordt, voor het slapen gaan, nog een biefstuk verorberd. Daarnaast moet er gedronken worden. Dat begint bij aanvang van de veertien weken met vier liter per dag en dat wordt aan het eind afgebouwd tot één liter water. Gedestilleerd water wel te verstaan, want er mag geen grammetje zout in zitten. Zout houdt immers het water in het lichaam vast. Uiteindelijk mag er op de wedstrijddag zelf helemaal niets meer worden gedronken. Dit allemaal om te bereiken dat het lichaam zo `droog` mogelijk is. Zoals Jolanda het uitdrukt: “Het plaatje moet perfect zijn.” Zij had in Middelburg een vetpercentage van 5,8. Het valt niet mee in die veertien weken, aldus Jolanda. “Af en toe heb je een dipje.” Vandaar, dat ze een mental coach had: Ankie Lubbers uit Westerhaar. Op momenten dat Jolanda het even niet meer zag zitten, sleepte Ankie haar erdoorheen.

Daarnaast had Jolanda ook een personal coach: Mascha Fikker uit Hillegom. Mascha is tweevoudig wereldkampioen body fitness, en zij leerde Jolanda hoe ze moest poseren en hoe ze het best de vereiste standen kon innemen. Eén keer in de week reisde Jolanda naar Hillegom. Hoewel je een dame niet naar haar leeftijd mag vragen, doet de verslaggever het deze keer toch maar. Jolanda is 35 en is moeder van drie kinderen. Inmiddels is sinds gisteren het gewone leven weer begonnen, in die zin dat er weer gewoon een boterham gegeten mag worden.(Tubantia)

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Typ je naam hier