Inzet combinatiefunctionarissen moet sport en cultuur stimuleren

0
729

logo_gemeente_twenterand_182Sport en bewegen is leuk, werkt ontspannend en zorgt ervoor dat je beter tegen stress bestand bent. Door regelmatig aan lichaamsbeweging te doen wordt de kans op hart- en vaatziekten verminderd. Ook is er minder kans op overgewicht, diabetes en andere gezondheidsproblemen. Door sport en bewegen voelen mensen zich fitter, leren ze nieuwe mensen kennen en ontwikkelen kleine kinderen hun motoriek. De gemeente Twenterand doet daarom mee aan het Nationaal Actieplan Sport en Bewegen (NASB) in de vorm van een pilot. Wethouder Idzinga: “Daarmee onderschrijven wij het belang van sport en bewegen en kunnen wij meer activiteiten op dat gebied aanbieden.”

Een voorbeeld van een activiteit uit het NASB die momenteel al door de Stichting Welzijn en Zorgvragen Twenterand wordt georganiseerd is de jaarlijkse bewegingsmarkt ‘Bewegen met plezier 65 +’. Tijdens die markt geven diverse sportverenigingen demonstraties, waar de ouderen aan mee kunnen doen. Hierdoor wordt actief kennis gemaakt met sport en bewegen.

Sport, cultuur en onderwijs
Naast het stimuleren van sport en bewegen wil de gemeente met deze pilot ook graag cultuur onder de aandacht van de inwoners brengen. Mensen beleven dagelijks veel plezier, geluk en zin aan culturele activiteiten. Kunst, erfgoed en geschiedenis zijn onderwerpen die enorm leven. Actief bezig zijn met cultuur draagt ook bij aan de onderlinge binding in een dorp.

Daarnaast wordt meer ingezet op het aanbod van sport cultuur op brede scholen. Daarin kunnen de sportverenigingen een belangrijke rol spelen, door in door nauwe samenwerking met bijvoorbeeld de brede school of naschoolse opvang, sportactiviteiten aan te bieden.

Door het gecombineerd aanbieden van deze activiteiten, worden meer mensen in staat gesteld er aan mee te doen.

Combinatiefunctionarissen
Het is nu de bedoeling dat combinatiefunctionarissen er voor zorgen dat een verbinding wordt gelegd tussen onderwijs, sport en cultuur. Combinatiefunctionarissen kunnen werken voor onderwijs, kinderopvang, sport en cultuur. Zij stimuleren leerlingen om binnen- en buitenschools actief te gaan sporten en kunst te beoefenen.

Daarnaast wil de gemeente het sporten onder zowel ouderen als jongeren meer onder de aandacht. Zij doet daarom mee aan het Nationaal Actieplan Sport en Bewegen. Op basis van dit plan kunnen extra sport- en bewegingsactiviteiten worden aangeboden in de gemeente Twenterand. De combinatiefunctionarissen kunnen ook hierin een belangrijke rol spelen.

De pilot loopt vanaf begin 2011 tot en met het schooljaar 2012 – 2013. In de tussenliggende periode wordt bekeken of de activiteiten gecontinueerd kunnen worden.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Typ je naam hier