Internetcursus

0
680

                                                    logo_bibliotheek_252Internetcursus

Tegenwoordig is Internet een bijna niet meer weg te denken bron van communicatiemiddel. Op het werk, op school, maar ook thuis heeft de computer in vele gezinnen een vertrouwd plekje gekregen in huis.
Internet biedt een groot aantal mogelijkheden, zoals onder meer het zoeken van informatie, reisadvies opvragen, winkelen, berichtjes sturen en routes plannen. In de bibliotheek kunt u natuurlijk ook terecht om gebruik te maken van Internet.
Voor beginnelingen -met name ouderen- bestaat er vaak een grote drempel om de computer te gebruiken. Gebrek aan kennis van de p.c. is daarbij de grootste oorzaak. En er zijn mensen die problemen hebben om de weg te vinden in de enorme massa informatie.

De bibliotheken in Twenterand organiseren daarom een Beginnerscursus Internet voor mensen die daar verandering in willen brengen. Tijdens deze cursus wordt er in kleine groepen gewerkt (maximaal 8 personen), waardoor er volop ruimte is voor vragen.

Tijdens de eerste les wordt er uitleg gegeven over het bureaublad, de taakbalk, het toetsenbord, het zoeken met adressen op Internet en er wordt aandacht geschonken aan het hanteren van de muis.
In les 2 wordt nader ingegaan op Internet en op het e-mailen.
De 3e les wordt besteed aan het zoeken met zoekmachines.
Hebt u dus al enige kennis van gebruik met de computer, dan kunt u zich eventueel alleen inschrijven voor de laatste twee avonden.
Het cursusgeld is inclusief twee brochures met informatie over Internet en e-mailen.
Tijdens de cursus schenken wij een kopje thee of koffie.

Cursusdata, locatie en tijden:
De bibliotheek in Westerhaar in het Kulturhus aan de Beeklaan 1, tel. 0546-659365: vrijdag 3, 10 en 17 oktober. Van 9.30 tot 11.00 uur.

De kosten:
Voor de hele cursus (drie avonden) betaalt u € 25,–. Leden van de bibliotheek ontvangen een korting van € 5,–.
Als u zich alleen inschrijft voor de 2e en de 3e les dan betalen niet-leden € 20,– en leden € 15,00.

Aanmelden:
U dient zich vooraf aan te melden in de desbetreffende bibliotheek. Betalen kan bij inschrijving of op de avond zelf.

                                               De Wereldalfabetiseringsdag

De Wereldalfabetiseringsdag wordt dit jaar gehouden op maandag 8 september: in 1966 riep UNESCO deze dag uit tot Internationale dag van de Alfabetisering. Het doel van UNESCO: wereldwijde aandacht voor het belang van taal, lezen en schrijven. Met deze dag start de Week van de alfabetisering met als thema ‘Geletterdheid raakt ons allemaal`, die tot en met zaterdag 13 september plaats vindt.
In Nederland zijn naar schatting 1,5 miljoen mensen laaggeletterd. Dat wil zeggen dat zij zoveel moeite hebben met lezen en schrijven, dat zij hiervan in het dagelijks leven, thuis, op school en op het werk hinder ondervinden. Van deze 1,5 miljoen zijn 1 miljoen mensen geboren en opgegroeid in Nederland en 500.000 hebben een niet-Nederlandse achtergrond.

Ook de bibliotheken van Vriezenveen, Westerhaar, Vroomshoop en Den Ham besteden hier in ruime mate aandacht aan. Tijdens deze Week worden er stands ingericht met boeken voor mensen die moeite hebben met lezen. Om deze actieweek goed zichtbaar te maken dragen alle medewerkers van de bibliotheek in deze periode een speciaal gemaakt actie T-shirt, waar op de voorzijde één van de letters uit het woord LEZEN en op de achterzijde de tekst ‘Geletterdheid raakt ons allemaal` staat.
Tijdens deze Week wordt aan elke (volwassen) bibliotheekbezoeker een herkenningswijzer meegegeven bij de geleende boeken. Op deze wijze krijgen bibliotheekbezoekers informatie over laaggeletterdheid en krijgen ze tevens informatie over het herkennen en doorverwijzen van laaggeletterden naar een cursus lezen en schrijven. En daar gaat het uiteindelijk om: dat iedereen de kunst van het lezen en schrijven onder de knie krijgt.
De bibliotheek in Twenterand werkt nauw samen met het ROC van Twente om passende dienstverlening voor laaggeletterden te ontwikkelen. Onder meer door het werven van cursisten voor de lees- en schrijfcursussen. In september start er een Opfriscursus voor de Nederlandse taal en met aandacht voor de spelling, die 12 weken duurt.

In Westerhaar eveneens op woensdagmorgen en beginnende op 24 september in het Kulturhus De Klaampe, aan de Beeklaan 1. Tijd: van 9.00 tot 12.00 uur.
Aanmelden kan bij het ROC van Twente, bij Petri van Eijndhoven. Tel.: 809500.
 

 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Typ je naam hier