Inherent

0
2557

Motorcrossers, ze waren in het nieuws vorige week. 

Onze eigen Event aan de Schuineweg. Met helaas een paar ongelukken, maar dat is inherent aan de sport zegt de organisatie. Er was een ingezonden brief in Tubantia van iemand die regelmatig tandenknarsend buiten aan de koffie zit, door motorcrossers. Ze bederven het buiten wonen voor hem. En dan was er helaas nog een dodelijk ongeluk van een crosser in Haaksbergen. 
Nou vind ik crossen een prachtsport, om naar te kijken dan, ik mag er niet aan denken zelf op zo’n motor te zitten. En dat kijken dan ook alleen als ik zelf tijd en zin heb, zoals even naar de Schuineweg, vorige week. Die overlast, daar kan ik me wat bij voorstellen. Ook hier kun je buiten regelmatig ongevraagd meegenieten als de rijvaardigheid op peil gehouden moet worden. Vaak op een mooie avond, of zelfs op zondag. Dat zouden ze niet moeten doen. Dat dan iemand bij dat trainen dodelijk verongelukt, ook al is het in een andere plaats, is natuurlijk verschrikkelijk, dat gun je geen mens. Gelukkig vinden we dat nog niet inherent aan de sport, dat zou wel heel cynisch wezen. 
In Nederland zorgen we met ons allen dat, als iemand iets overkomt, die alle zorg krijgt die nodig is. Wat dat betreft leven we in een geweldig land. Alleen: in die solidariteit beginnen barstjes te komen. Tot nu toe wordt er nooit gezegd: eigen schuld. Niet alleen wanneer je wat overkomt bij wat voor sport dan ook, maar ook kettingrokers, comazuipers, xtc-slikkers: er wordt steevast gepoogd de aangerichte schade te herstellen.
Kosten van de zorg was een hoofdthema bij de verkiezingen van deze week. Het wordt te duur, het rijst de pan uit. En nou begint het wat mij betreft te schuren. Er wordt geopperd dat het wel wat minder kan. Juist bij mensen, die er niets aan kunnen doen dat ze zorg nodig hebben. Het wordt je nog net niet kwalijk genomen dat je bejaard bent geworden. En een tijdje terug was er zelfs een voorstel, de medicijnen niet meer te vergoeden van patiënten met sommige aangeboren rotziektes. Wat mij betreft het meest erge voorbeeld van het afbrokkelen van de solidariteit in onze samenleving. De omgekeerde wereld, mensen die buiten hun schuld al genoeg ellende hebben, daar ook nog eens voor straffen.
Wie weet komt het er toch nog wel een keer van, dat er gekeken wordt of je er zelf wat aan had kunnen doen, als je wat overkomt. Je ziet het al bij een reisverzekering, als je gaat diepzeeduiken of wintersporten betaal je een heel ander tarief. Misschien zijn crossers al apart verzekerd, ik weet het niet, het zou best kunnen. Maar toch, drie ongelukken op één evenement, het is veel, dat moet je niet willen. En daar kun je als organisatie zelf wat aan doen. Dan volgend jaar de bulten maar wat minder hoog, de sprongen minder spectaculair. Jammer voor het publiek, beter voor de rijders. En voor de zorgkosten inherent.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Typ je naam hier