Informatie over Bartimeus op CBS De Fontein.

0
644

Dinsdagmiddag kregen de groepen 5,6,7,8 van de CBS De Fontein informatie van mevrouw Baas over Bartiméus. Omdat de collecte van de scholendienst – die op biddag gehouden wordt- bestemd is voor Bartiméus, was mevrouw Baas van Bartiméus uitgenodigd om het een en ander te vertellen hierover.
Ze vertelde hoe het is om te leven met een ooghandicap, hoe blinde mensen en slechtziende mensen toch kunnen leren lezen en schrijven, door middel van het brailleschrift. Ze liet een dvd zien over hoe deze kinderen leren om hun weg te vinden in het verkeer en in de maatschappij.
De leerlingen konden hierna vragen stellen over wat ze gezien hadden en gehoord.
Nu mochten ze het ook eens echt ervaren: mevr. Baas had twee bijzondere brillen bij zich. Toen die door enkele kinderen opgezet waren, konden ze ervaren, wat een slechtziend kind in werkelijkheid ziet. Ze vonden dit eigenlijk wel eng.

Introductie scheiding

Ook demonstreerde ze de blindenstok, de kinderen hadden op de dvd al gezien hoe de slechtzienden en blinden hiermee leren “zien”. Enkele leerlingen mochten dit weer aan den lijve ervaren. Ze kregen een blinddoek voor en moesten met de stok hun weg voelen. Aan het tempo van hun lopen te zien wist je dat ze dit doodeng vonden. Ze moesten echt met de stok om zich heen voelen om te weten of er obstakels waren. Het gehoor moet hen hierbij dus goed helpen. Op de dvd was te zien dat blinden en slechtzienden niet alleen de blindenstok gebruiken, maar ook de “tongklik”Ze maken een klikgeluid met hun tong, en horen de echo ervan terug of niet. Zo leren ze dus ook “zien” door middel van hun tong.
Tot slot vertelde ze dat de leerlingen gratis lid kunnen worden van Bart Kidz, de jeugdclub van Bartiméus. Als je hier meer van wilt weten kun je een kijkje nemen op www.bartkidz.nl
Als je lid bent krijg je gratis vier keer per jaar het clubblad Bart toegestuurd.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Typ je naam hier