In Westerhaar telt elke seconde….

0
665

 

rea_534

Woont u in Westerhaar en bent u ouder dan 16 jaar volg dan de gratis reanimatiecursus.

Dit schrijven is een oproep aan alle inwoners van Westerhaar om aanwezig te zijn bij een informatieavond voor iedereen die meer wil weten over de mogelijkheden om zelf te handelen bij een acute hartstilstand en daarmee de overlevingskansen aanzienlijk te verbeteren.

Deze informatieavond wordt gehouden op
Donderdag 23 oktober 2008 om 20.00 uur in het Kulterhus De Klaampe te Westerhaar

Tijdens deze avond wordt uitgelegd wat u allemaal kunt doen als in de nabijheid iemand een hartstilstand krijgt. Zo zal er uitleg zijn over reanimatietechnieken en over het belang van de beschikbaarheid van een AED-apparaat. Dit betekent Automatische Externe Defibrillator. Met dit apparaat dat door leken bediend kan worden (u en ik dus), kunnen mensenlevens gered worden. Een uitvoeringscommissie is bezig met voorbereidende werkzaamheden om de aanschaf van enkele apparaten mogelijk te maken. Het is natuurlijk wel belangrijk dat zoveel mogelijk mensen weten wat ze moeten doen als er in hun nabijheid iemand een hartstilstand krijgt. Om uit te leggen wat je daarvoor moet weten, wordt deze avond georganiseerd en doen we een beroep op u op deze uitnodiging in te gaan. In een later stadium komt er een vervolg in de vorm van een cursus reanimatie en een cursus AED.

Elke week worden 300 Nederlanders buiten het ziekenhuis getroffen door een hartstilstand. Dit kan iedereen overkomen. Op dit moment overleeft maar 5 tot 10 procent van de slachtoffers. Dat zijn schrikbarende cijfers. Snelle en doeltreffende hulp van omstanders is van levensbelang. Als omstanders weten wat ze moeten doen dan stijgt de overlevingskans naar 50 tot 70 procent. Het aanleren van de benodigde handelingen en het bedienen van de AED is in 3 tot 4 uur aan te leren .
Om dit in Westerhaar ook mogelijk te maken is Ambulance Oost met financiële hulp van de Provincie Overijssel , Menzis zorgverzekeraar en Gemeente Twenterand.
In dit project kunnen in Westerhaar alle inwoners boven de 16 jaar een gratis reanimatiecursus volgen om te kunnen reanimeren en enkele tientallen vrijwilligers om de AED te leren bedienen. Daarnaast wordt er een systeem opgezet om in geval van een hartstilstand, naast het sturen van een ambulance, ook gecertificeerde vrijwilligers via de meldkamer van Ambulance Oost te alarmeren.

Hoe alles in zijn werk gaat wordt op 23 oktober 2008 uitgelegd door de heer Johan Oude Nijenhuis van de Ambulancedienst Oost.

Het zal u duidelijk zijn dat het slagen van dit project in Westerhaar mede van u afhankelijk is. We hopen u derhalve in grote getale tijdens de informatieavond te mogen begroeten en stellen het zeer op prijs dat elk gezin uit Westerhaar vertegenwoordigd is.

U kunt dit project financieel steunen door uw bijdrage te storten op bankrekening 139826505 t.g.v aanschaf AED`s,te Westerhaar, ook kunt u op de informatieavond uw bijdrage afgeven.

Namens de uitvoeringscommissie,

 

 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Typ je naam hier