Hulpbereidheid Nederlanders zonder EHBO-kennis alarmerend laag

0
701

logo-twenterand.jpgVeel Nederlanders zonder EHBO kennis zijn niet bereid om bij zwaarder letsel Eerste Hulp te verlenen. Dat brengt risico’s met zich mee, want de juiste hulp kan de eerste minuten na een ongeval van levensbelang zijn. Vooral bij bewusteloosheid, vergiftiging, botbreuk en bloeding zeggen de meeste mensen zonder basiskennis niet te gaan helpen. Dat blijkt uit nieuw onderzoek van TNS NIPO in opdracht van het Rode Kruis op Wereld Eerste Hulp Dag.
De hulpbereidheid van Nederlanders zonder EHBO-kennis is het laagst bij reanimatie. 16 procent van de mensen zonder certificaat is bereid om te reanimeren en met certificaat is dat 64 procent. Bij bewusteloosheid zegt bijna 80 procent van de mensen met een EHBO opleiding te willen helpen, tegenover 30 procent zonder een certificaat die het niet aandurft. Bij een bloeding is dat percentage 75 versus 40.

Afhankelijk van hulp

Introductie scheiding

Het is belangrijk dat zoveel mogelijk mensen weten wat ze moeten doen bij letsel. In afgelegen gebieden of bij noodsituaties, zoals bij extreem weer, kettingbotsingen, explosies of aanslagen, kan het lang duren voordat de hulpdiensten ter plaatse zijn. In dat soort gevallen kan een extra complicatie zijn dat het mobiele netwerk overbelast is. Juist dan zijn gewonden afhankelijk van hulp van omstanders.
Geen tijd voor EHBO-cursus
Extra zorgelijk is het dat weinig Nederlanders overwegen om een EHBO cursus te doen. Slechts 13 procent overweegt om een cursus te doen. De meeste mensen geven aan de cursus te intensief, te ingewikkeld, te tijdsintensief of te duur te vinden. Juist om die redenen biedt het Rode Kruis korte EHBO workshops van slechts 3 uur aan en brengen we de vergoedingen door zorgverzekeraars onder de aandacht.

Het Rode Kruis afdeling Twenterand start op 4 oktober 2016 een nieuwe EHBO cursus van 10 lesavonden. De lesgroep bestaat uit niet meer dan 12 cursisten.
Er zijn nog enkele plekken over.
Wilt u meer informatie? Neem dan contact met ons op.

Rode Kruis Twenterand
twenterand@rodekruis.nl
www.rodekruis.nl/twenterand
Tel: 0629372548

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Typ je naam hier