Hoofdbewoners Westerhaar op internet

0
6261

Op Vriezenveners.nl is sinds deze week een overzicht te vinden van hoofdbewoners van woningen in Westerhaar-Vriezenveensewijk, inclusief het Vriezenveense gedeelte van (Klooster) Sibculo en Kloosterhaar. De gegevens zijn afkomstig uit het bevolkingsregister van de gemeente Vriezenveen over de periode 1860-1920.

Vanaf 1860 hadden de woningen vaak geen plaatsaanduiding en werden daarom genummerd in de Wijk Buiten. In 1880 verandert dit als de naam Sibculo wordt vermeld. In 1910 zijn de plaatsen buiten Vriezenveen ingedeeld in de wijken A t/m F. Sibculo is dan wijk A.

Voor het overzicht zijn bijna 1.000 pagina’s geïndexeerd. In 1860 woonden in Sibculo 21 gezinnen, van in totaal 101 gezinsleden. Tot 1920 zijn er ruim 700 gezinnen gekomen, gegaan en gebleven. De meeste gezinshoofden zijn afkomstig uit Ambt Hardenberg (174) en Den Ham (127). Opvallend is dat de gezinnen van Klaas Schonewille & Hendrikje ten Caat, Jan Kikkert & Kaatje Veldhuizen en Johannes van der Heiden & Johanna Blokzijl tijdelijk in Engeland verbleven. Eind 1920 bestaat het vroegere Sibculo uit 283 gezinnen.

Inwoners en belangstellenden die weten wat de precieze locatie is van een adres, de huidige adresgegevens kennen of een foto van een woning hebben, worden opgeroepen om dit te mailen naar andre.idzinga@gmail.com.

In het bevolkingsregister werd vanaf 1850 bijgehouden wie op welk adres binnen de gemeente woonde, waar de inwoners vandaan kwamen, waar ze heen gingen en hun persoonlijke gegevens. In het archief van de gemeente Twenterand zijn de registers van de gemeente Vriezenveen over de periode 1860-1920 te vinden. De eerdere registers zijn waarschijnlijk verloren gegaan.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Typ je naam hier