HOGE VERWACHTINGEN VAN KOOLZAAD

0
1054

WESTERHAAR – Johan Dekker en vader Jaap aan de Twistveenweg zijn `altijd in voor iets nieuws`. Dat valt deze maand te lezen in `Akker`, het onafhankelijk vakblad voor de akkerbouw.

img_7932_medium_400

“Johan Dekker in Westerhaar-Vriezenveensewijk is allesbehalve star in zijn bedrijfsvoering. Hij grijpt zijn kans als er iets te verdienen valt. Van koolzaad heeft hij hoge verwachtingen”, aldus Akker.
Op maar liefst 7 hectare verbouwt hij koolzaad. Vanwege de vroege oogst is dit goed in het bouwplan aan te passen. Het is het eerste wat geoogst kan worden en oogstspreiding is belangrijk.
Gezien de toename naar vraag van biobrandstof zijn de vooruitzichten goed. Dekker teelt het koolzaad voor coöperatie ForFarmers, waar hij zelf in de ledenraad zit.
Voor de oogst schakelt Dekker straks een loonwerker uit Duitsland in: “We zitten hier vier kilometer van de grens en aan de andere kant staat veel koolzaad. Loonwerkers zijn er daardoor ook genoeg. De Duitse loonwerkers doen het voor 120 euro per hectare”. Sinds 1968 heeft de familie Dekker een boerderijwinkel waar aardappelen en groenten worden verkocht.
Nieuw dit seizoen is de verkoop van nieuwe (Parel) aardappelen in vacuümverpakking. Voordelen: geen gelek, schoon en 4 tot 5 dagen houdbaar.
Maatschap Dekker teelt op het akkerbouwbedrijf van 105 ha: zetmeelaardappelen (37 ha), consumptieaardappelen (5 ha), suikerbieten (13,5 ha), brouwgerst (25 ha), wintertarwe (8 ha), zomertarwe (8 ha), koolzaad (7 ha), rogge voor zaaizaad (0,6 ha) en in de kwart hectare groentetuin worden diverse soorten groenten (o.a. sla, peen, prei en alle soorten kool) op biologische wijze verbouwd.(Delta FM)(foto:WesterhaarDigitaal)

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Typ je naam hier