‘GHB-gebruikers zijn losers’

0
743

Het gebruik van de ‘partydrug’ GHB onder jongeren is een groot probleem in Twenterand.

In gemeente Twenterand zijn zo’n zestig tot tachtig aan GHB verslaafde jongeren. Daarom heeft burgmeester Cornelis Visser het terugdringen ervan hoog op de agenda gezet. “Mensen moeten meer bewust worden van de gevaren van het gebruik van GHB. De verslavende werking van de drug wordt zwaar onderschat. Dat blijkt alleen al door de manier waarop je ervan moet afkicken.”

Introductie scheiding

Maar om mensen bewuster te maken van de gevaren van GHB, moet óók politiek Den Haag wakker worden. Want de ‘partydrug’ wordt nu nog aangemerkt als een softdrug. Terwijl GHB levensgevaarlijk kan zijn en je er verslaafd aan kunt raken. De grens tussen een aangename dosering en een dosering waarbij je in een psychose of coma kan raken óf overlijdt is maar klein. Volgens Visser hoort GHB thuis op de lijst met harddrugs. Dan kan ook harder opgetreden kan worden tegen het maken en verspreiden van de drug. Visser wordt hierin gesteund door Tweede Kamerlid Sabine Uitslag, die recent kamervragen stelde over dit onderwerp. “Er moet een soort knop om bij mensen. Omdat GHB wordt aangemerkt als softdrug lijkt het onschuldig. Maar dat is het niet, absoluut niet zelfs”, aldus Uitslag. Het kamerlid verwacht dat het plaatsen van GHB op de lijst met harddrugs alleen al een soort ander bewustzijn creëert. “Harddrug klinkt lang zo onschuldig niet als softdrug. Nu hangt er nog zo’n zweem van gezelligheid om GHB. Het is ‘stoer’ om te gebruiken. Maar ik vind het helemaal niet stoer als mensen zich als een aap gaan gedragen, of maar rondjes blijven rijden op de rotonde omdat ze de afrit niet kunnen vinden. Er wordt nu nog te makkelijk gedaan over het gebruik van GHB. Maar eigenlijk zijn GHB-gebruikers gewoon losers.”

Burgemeester Visser wil inzetten op een integraal beleid om het gebruik van drugs onder jongeren terug te dringen. Hieronder valt het voorlichten van jongeren, ouders en zorginstellingen. Laatstgenoemde moet extra alert zijn op signalen die wijzen op GHB-gebruik. Daarnaast moet er strak gehandhaafd worden om de productie en distributie van drugs tegen te gaan. “Een mix van maatregelen”, aldus Visser.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Typ je naam hier