Gezondheid hele regio staat op het spel

2
819

Medisch coördinator Gerald Nillessen maakt zich zorgen over de toekomst van zijn huisartsenpraktijk.

Westerhaar- De Westerhaarse huisarts Gerald Nillessen maakt zich grote zorgen over de toekomst van zijn praktijk sinds Kulturhus De Klaampe en dus ook het medisch centrum, geesteskind van Nillessen, in handen zijn gekomen van de gemeente Twenterand.
Na een mislukte poging om de gemeenteraad direct toe te spreken, schreef de arts een brief waarin hij zijn zorgen uit.

“De gemeente heeft altijd een ondersteunende rol gehad bij het totstandkoming van het medisch centrum en hier ben ik ook zeer dankbaar voor”, vertelt NIllessen. “Maar nu de gemeente de stichting overneemt, komen de ambtenaren op een terrein terecht waar ze, mijn inziens, geen verstand van hebben.”

Twaalf jaar geleden is NIllessen door de gemeenteraad van Twenterand gevraagd om de gezondheidszorg in Westerhaar vorm te geven en te verbeteren. “Ik heb toen een plan ontwikkeld dat uiteindelijk heeft geleid tot de bouw van het medisch centrum in Kulturhus De Klaampe. Gezien de ligging van Westerhaar was dit een logische keuze.”

Introductie scheiding

 

Het gezondheidscentrum in Westerhaar onderscheidt zich van andere zorgcentra, vanwege zijn zogenamde ‘Plusfunctie’. NIllessen legt uit: “Alle dorpskernen in de gemeente hebben een gezondheidscentrum, maar dit centrum kent extra voorzieningen waar de hele gemeente gebruik van kan maken. Zo hebben we de beschikking over medisch specialisten uit Hardenberg en Almelo en een mobiele röntgenunit.”

In totaal kent het medisch centrum 43 functies die door de hele gemeente gebruikt kunnen worden. “Jaarlijks komen er ruim 53.000 mensen over de vloer. Hier ben ik erg trots op,”

Nu de gemeenteraad definitief heeft ingestemd met het plan om het Kulturhus over te nemen, vreest Nillessen dat verdere uitbreidingsplannen niet begrepen en geaccepteerd zullen worden. Dit blijkt volgens hem al uit het ontslaan van de vijf werknemers van De Klaampe, die ook onderhoudswerk uitvoerden in het medische deel. “Als je vijf hardwerkende medewerkers ontslaat en vervangt door ambtenaren, zie ik niet hoe dat ooit goed kan gaan. Ze zullen nooit op het zelfde niveau komen als de medewerkers die ontslagen gaan worden. Uiteindelijk gaat dit ten koste van de gezondheid van de gemeente Twenterand en dat vind ik zeer kwalijk.”

Het is al twee jaar lang Nillessens bedoeling om de functies van het centrum nog verder uit te breiden, ten behoeve van de inwoners van de hele gemeente. “Ik vrees echter voor de toekomst. Het ambtelijk apparaat begrijpt het medische deel niet en ik ben bang dat alles als los zand uit elkaar zal vallen, zodra de ambtenaren zich met de indeling en het bestuur van het Kulturhus gaan bemoeien.”

Nillessen wil namelijk een zogenaamde ‘medische corridor’ aanleggen in het centrum, met onder meer een praktijk voor longartsen uit Almelo. “Daarnaast wil ik twee cardiologen uit Hardenberg halen om borstpijn te onderzoeken. Drie chirurgen uit Hardenberg en Almelo moeten kleine ingrepen doen die ik niet zelf kan. Dit wordt dan niet alleen gemakkelijker voor cliënten, aangezien ze niet meer naar het ziekenhuis hoeven, maar ook goedkoper”. Volgens de arts hadden de plannen al lang doorgevoerd moeten worden. “De onderzoekscommissie gooide echter roet in het eten”.

Door opnieuw in gesprek te gaan met de gemeente, hoopt Nillessen meer begrip te creëren voor zijn plannen. Hij wil de raad in laten zien dat deze plannen ten behoeve zijn van de inwoners van Twenterand. “Mij bekruipt echter de angstgedachte dat de gemeente het medische deel liever ziet verdwijnen uit het ‘kleine’ Westerhaar en wil verplaatsen naar Vroomshoop of Vriezenveen. Ik vind de huidige locatie juist veel logischer en dat heb ik ook altijd geprobeerd duidelijk te maken. De centrale ligging is een toonbeeld van de goede samenhang van de gemeente.”

Toch wil Nillessen niet meer op dezelfde voet met de gemeente verder. “Ik voel me verantwoordelijk voor de zorg in Westerhaar en laat het ambtelijk apparaat daar geen afbreuk aan doen.”

Tubantia 16-02-2013

2 REACTIES

  1. Doodzonde dat iets wat hier met veel moeite is opgezet en waar door dhr. Nillessen erg veel tijd en energie is ingestoken, op deze manier verloren dreigt te gaan. Helemaal met Gerald Nillessen eens dat ambtenaren nu zaken moeten gaan regelen en onderhouden waar ze absoluut geen verstand van hebben. En mocht het werkelijk zo zijn dat men hier in Westerhaar het medisch centrum in de Klaampe laat “ploffen” om het elders, bijvoorbeeld in Vriezenveen weer op te zetten, dan wordt het m.i. hoog tijd dat er een aantal personen met pek en veren de gemeentegrens over gejaagd worden! Bovendien kan de Klaampe dan helemaal opgedoekt worden omdat (als ik het goed heb begrepen) het medisch deel juist winstgevend is en een deel van het tekort van de horeca en sportzaal opvangt. Dit mag nooit gebeuren!

  2. tja, wij vinden toch alles goed hier wat ze met ons uitspoken? geen zwembad meer : met de kinderen straks iedere dag alle kanten op sjouwen , iedereen vind het niks maar niemand doet wat.
    nu met de klaampe hebben we ook weer vanalles en nog iets te klagen maar wie doet er iets?! ik wil best iets doen en het ook wel trekken maar dan moet ik er niet alleen voor staan. hier bij ons is het altijd ieder voor zich en god voor ons allen, ipv elkaar te steunen en het beste met elkaar en ons dorp voor te hebben……

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Typ je naam hier