Gezond op reis

0
1188

De zomervakantie staat weer voor de deur en misschien heeft u een leuke reis naar het buitenland gepland. Er zijn veel dingen die tijdig geregeld moeten worden. Zijn uw reispapieren bijvoorbeeld nog geldig, heeft u een reisverzekering, is de verzorging van dieren en planten thuis geregeld? Maar ook uw gezondheid verdient extra aandacht tijdens de vakantie. Want juist op reis heeft u meer kans om ziek te worden. Bijvoorbeeld door besmet voedsel, onhygiënische omstandigheden of onzuiver drinkwater. Bij het informatiecentrum van GGD Regio Twente, de Gezondheidswijzer Plus, kunt u een gratis informatiepakket over reizen en uw gezondheid bestellen. Ook informatie over veilig zonnen, (voedsel)hygiëne en veilig zwemmen ontbreekt niet. Het pakket kan worden besteld via www.gezondheidswijzerplustwente.nl of telefonisch via 053 487 68 90.

Gezonde vakantie
Wanneer u naar een (sub)tropische bestemming reist, brengt dat meer gezondheidsrisico`s mee. Maar ook in landen binnen Europa laten hygiënische omstandigheden nogal eens te wensen over. Hierdoor krijgen veel vakantiegangers last van ontregelde darmen. Plotseling opkomende diarree komt onder reizigers vaak voor. Beter is natuurlijk om dit proberen te voorkomen. Het is belangrijk goed op te letten wat u eet en drinkt tijdens uw vakantie. Maar zelfs iets onschuldigs als pootjebaden is in sommige landen niet veilig. En een duik in een Afrikaans beekje kan u met een beetje pech een worminfectie opleveren. Bij de Gezondheidswijzer Plus kunt u de brochures “Wijs op reis” en “Grenzeloos genieten” gratis aanvragen. In deze brochures leest u onder andere welke maatregelen u kunt nemen om tijdens uw verblijf in het buitenland gezond te blijven.

Inentingen
Een verre reis vergt een goede voorbereiding. Het is raadzaam om ruim van te voren te controleren of u inentingen tegen bijvoorbeeld hepatitis A, buiktyfus of gele koorts nodig hebt. In sommige landen zijn bepaalde vaccinaties zelfs verplicht. Gaat u naar Azië, Afrika, Midden- en Zuid-Amerika of het Midden-Oosten? Of gaat u op reis binnen Europa naar landen als Turkije, Roemenië, Kroatië of Rusland? Laat u dan informeren en vaccineren bij de GGD. Bij voorkeur 6 weken voor vertrek. Sommige vaccinaties hebben namelijk tijd nodig om te gaan werken, of moeten voor vertrek worden herhaald. Bij het team Reizigersadvisering van de GGD Regio Twente kunt u terecht voor al uw vragen op het gebied van reizen en vaccinaties. Via tel. 0900 4 893 893 of de site www.ggdregiotwente.nl/reizigersadvisering kunt u een afspraak maken voor de spreekuren in Enschede, Hengelo of Almelo.

Meer informatie
De Gezondheidswijzer Plus heeft de komende maanden extra informatie op het gebied van o.a. reizen, veilig zonnebaden, (voedsel)hygiëne, teken, legionella en veilig zwemwater. Bestel via www.gezondheidswijzerplustwente.nl uw gratis informatiepakket. Of bel 053 487 68 90, op werkdagen tussen 09.00 en 13.00 uur.

Daarnaast is het voorlichtingsmateriaal te vinden in een van de informatiepunten in de regio.
De gezondheidsinformatiepunten zijn gevestigd in de bibliotheken van Borne, Enschede, Enter, Hengelo, Holten, Nijverdal, Oldenzaal, Rijssen en Wierden. Ook kunt u terecht bij het WMO-loket in de gemeente Haaksbergen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Typ je naam hier