De gemeente Twenterand zet in op het welzijn van de inwoners en doet dat samen met Stichting Kindcentra De Cirkel Twenterand, Stichting Openbare Bibliotheek Twenterand, Stichting Welzijn Twenterand en de Stichting Welzijn-en Zorgvragen Twenterand. Met deze instellingen is op 18 december een overeenkomst getekend, waarin de afspraken met elkaar zijn vastgelegd. Wethouder Visser is enthousiast over het bereikte resultaat: “Het is fantastisch om zo’n intensief traject af te sluiten met een gezamenlijk gedragen resultaat. Er wordt beroep gedaan op de kracht van onze samenleving en die is in ruime mate aanwezig, daar ben ik van overtuigd. Dat geeft vertrouwen voor de uitvoering.”
Samen met deze organisaties zet de gemeente in op het welzijn van haar burgers en daar wordt zo’n € 2 miljoen euro aan subsidie voor uitgetrokken. Dat bedrag wordt verdeeld over een aantal thema’s, dat allen in het teken staat van meedoen aan de samenleving en omzien naar elkaar.
Samenleven, omzien en ontmoeten
Omzien naar elkaar is belangrijk, maar daarvoor moeten de mensen elkaar wel kennen. Dan zullen ze elkaar eerder helpen of een beroep durven doen op elkaar. Dreigende vereenzaming kan zo eerder worden opgemerkt en tijdig gestopt worden. Ook zullen de mensen elkaar eerder aanspreken op het leefbaar houden van de wijk/buurt als ze elkaar kennen.
Er zijn verschillende plekken in onze gemeente waar activiteiten worden georganiseerd en jong en oud elkaar kunnen ontmoeten. Hierbij kan bijvoorbeeld gedacht worden aan de peuterspeelzaal, het jongerencentrum of de bibliotheek. Activiteiten voor ontspanning maar ook om te leren en te ontdekken.
Blijvend meedoen
Ondanks de beperking die iemand kan hebben, is het de bedoeling dat iedere inwoner zoveel mogelijk kan meedoen in de Twenterandse samenleving. Mensen met een beperking krijgen hulp en ondersteuning zodat ook zij zoveel mogelijk op eigen kracht kunnen meedoen. Het zorgloket speelt hierin een belangrijke rol, inwoners kunnen hier terecht voor alle informatie over zorg en (woon)voorzieningen.
Het Centrum voor Jeugd en Gezin geeft een andere vorm van hulp en ondersteuning. Hier kunnen ouders/verzorgers terecht voor informatie en vragen over opvoeden en opgroeien.
Vrijwilligers: Het Goud van de samenleving
Een belangrijke rol in het welzijn in Twenterand is weggelegd voor de vrijwilligers. Het informatiepunt vrijwilligerswerk kan hierin een belangrijke rol spelen. De vrijwilligers zijn het goud van de samenleving, zeker gezien de versobering in de rol van organisaties, beroepskrachten en de terugtrekkende overheid.
De wethouder benadrukt dat het werk, dat door de gezamenlijke welzijnsinstellingen wordt gedaan, niet kan worden uitgevoerd zonder de vele vrijwilligers die hierbij betrokken zijn.
als ik dit lees van de gemeente twenterand wil ik net voor kerst wel zeggen dat ik teleurgesteld ben in de gemeente wij westerhaarders worden niet meer mee gerekend door de polietiek ik durf mijn gezicht ook niet meer te laten zien op de nieuwjaars bijeenkomst in den ham want inwoners van westehaar worden niet meer mee geteld erg jammer allemaal net voor de kerst maar gemeenteraad hebben jullie ook een pretige kerst? voor de westerhaarders niet zo veel te vieren