Gemeente Twenterand waardeert gronden af

0
703

Het college van Burgemeester en Wethouders van Twenterand heeft besloten om een deel van de gronden, waarvoor binnen het grondbedrijf op korte termijn geen bestemming is, af te waarderen naar de reële waarde van dit moment. Het gaat om gronden die zijn aangekocht met een verwachte bestemming van woningbouw of industrieterrein.

Door de huidige financiële crisis ligt de vraag naar woningbouw- en bedrijvenkavels landelijk gezien op een laag pitje. Voor de gemeente Twenterand geldt dat de vraag wel is afgenomen, maar niet zo dramatisch als in de rest van het land. In Twenterand is met name de vraag naar appartementen sterk gedaald. Voor kavels voor vrijstaande woningen en twee-onder-een-kappers is nog steeds belangstelling. De vraag naar bedrijventerreinen is in Vriezenveen (Almeloseweg Oost) nog steeds redelijk te noemen. In Den Ham (Kroezenhoek) neemt de vraag af. In Westerhaar is wel belangstelling maar beperkt grond beschikbaar en daarom wordt het komende jaar het bedrijventerrein Garstelanden uitgebreid.

In het kader van gezond financieel beleid moeten de gronden, waarvoor momenteel geen bestemming is, afgewaardeerd worden naar de reële waarde. In totaal betekent dit een afwaardering van 1,5 miljoen euro. De percelen zijn gelegen in Vriezenveen-Noord, aan de Marleseweg en de Rohorst te Den Ham, in de omgeving Garstelanden te Westerhaar en aan de Daarlerveenseweg te Vriezenveen.

Tegenover de afboeking staat dat de gronden die wel een bestemming hebben, een hogere waarde vertegenwoordigen dan de reële waarde en daarmee de afboeking nagenoeg compenseren. Deze winsten mogen volgens de richtlijnen echter pas genomen worden, wanneer deze werkelijk worden gerealiseerd (dus bij de daadwerkelijke verkoop).

De afboeking wordt bij de behandeling van de jaarrekening betrokken. Het college heeft verder besloten dat toekomstige winsten uit het grondbedrijf tot een bedrag van 1,3 miljoen euro eerst worden aangewend om de algemene risico reserve weer aan te vullen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Typ je naam hier