Gemeente Twenterand veroorzaker `tekort` SWT

0
655

TWENTERAND – Er is ten onrechte sprake van `tekorten` bij of door Stichting Welzijn Twenterand. De oorzaak van de financiële achterstanden, ruim een kwart miljoen euro, is de schuld van het college van B & W. Ook de gemeenteraad gaat niet vrijuit. Dat is in grote lijnen de conclusie van het onafhankelijk orgaan Commissie Bezwaarschriften.

Na een 2½ jaar slepende kwestie is er nu een definitief antwoord over het ontstaan van de `tekorten` bij SWT. `Tekorten` bewust geplaatst tussen aanhalingstekens, omdat de commissie wil dat deze term in relatie met SWT wordt herroepen. SWT treft geen enkele blaam.

Wethouder Binnenmars schoof schuldvraag naar SWT
De welzijnsorganisatie heeft maar liefst vijf(!) bezwaarschriften ingediend bij de Commissie Bezwaarschriften. Drie waren er gericht tegen het college en twee tegen besluiten van de gemeenteraad. SWT onderbouwde dit met 15 zogenaamde gronden van bezwaar. Alle bezwaren werden ontvankelijk en gegrond verklaard.

Een zeer gevoelige tik voor het college en in het bijzonder wethouder Jan Binnenmars. In februari liet hij nog een persbericht verschijnen, waarin hij sprak van “Orde op zaken te stellen in de bedrijfsvoering en de financiële situatie van SWT.” In stukken aan de gemeenteraad liet hij zich laatdunkend uit over de deskundigheid van het SWT-bestuur.

Hiermee creëerde wethouder Binnenmars een negatieve beeldvorming naar buiten toe over SWT. Waarbij de gemeenteraad mag aangerekend worden te weinig kritisch te zijn geweest ten aanzien van de wethouder en het college. Met uitzondering van PvdA en Gemeentebelangen Twenterand, die toen al aangaven dat de genomen raadsbesluiten onuitvoerbaar waren.

De Commissie Bezwaarschriften somt een groot aantal punten op waar het is fout gegaan in het gemeentehuis. Duidelijk wordt dat het college de door de raad vastgestelde Subsidieverordeningen links liet liggen. Ook werd er “nauwelijks of niet gecommuniceerd” met SWT. Met alle gevolgen van dien.

Vast is komen te staan dat het college met twee maten meet. Zo worden alle daadwerkelijke kosten, waaronder CAO en materieel, bij een andere welzijnsorganisatie in Twenterand wel vergoed, terwijl de materiële subsidies sinds 2004 op nul (= geen indexering) is vastgesteld voor alle organisaties, waaronder SWT, muziekverenigingen en musea. Zij zijn en worden structureel benadeeld voor duizenden euro`s.

Kortom: het is een onoverzichtelijk en ondoorzichtige geheel. De Commissie wil nu voor wat betreft SWT o.a. dat:
• de ontstane situatie wordt herzien
• de terminologie `tekorten` in besluiten wordt herroepen en
• er conform de Subsidieverordening wordt gehandeld.
(DeltaFm)

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Typ je naam hier