Gemeente Twenterand verlicht buitengebied bewust

0
858

twenterand.jpgNet als de andere Twentse gemeenten gaat de gemeente Twenterand het buitengebied bewust verlichten.

“Veel van de lantaarnpalen in ons buitengebied zijn aan vervanging toe. Wij willen die niet zomaar vervangen, maar kijken bewust naar wat wel en niet nodig is. Het plan is in het buitengebied de verlichting die er niet staat voor de verkeersveiligheid te verwijderen. Uiteraard mag de veiligheid niet in gevaar komen. Zo blijven de meeste kruisingen in het buitengebied verlicht. Datzelfde geldt voor verlichting bij groepjes woningen.” Zegt wethouder Koster.

In het buitengebied van de gemeente staan ongeveer 1.100 lantaarnpalen met allemaal een levensduur van 40 jaar. Per jaar verbruiken deze lantaarnpalen ongeveer 150.000 kWh. Veel zijn er inmiddels aan vervanging toe. Wij gaan de lantaarnpalen niet zondermeer vervangen, maar bewust kijken of verlichting op die plaats wel zinvol en nodig is.

Informatieavond
Op donderdag 2 februari 2012 wordt een informatieavond over licht en donker in het buitengebied georganiseerd. De informatieavond wordt gehouden in het gemeentehuis en begint om 19.00 uur. U wordt van harte uitgenodigd hierbij aanwezig te zijn. Via deze link leest u de meest gestelde vragen en antwoorden.

Introductie scheiding

 

Opzet informatieavond
De informatieavond start met een presentatie over licht, donker en verlichting. In de presentatie wordt ingegaan op het nut van straatverlichting en wanneer het wel en geen zin heeft om ergens een lantaarnpaal te plaatsen. Bovendien hoort u meer over de (technische) ontwikkelingen en inzichten op dit terrein. U wordt betrokken bij de keuzes waar wij als gemeente voor staan.

Uw mening
Aansluitend aan de informatieavond kunt u gedurende 3 weken de interactieve website www.twenteverlichtbewust.nl bezoeken waarop u kunt zien wat de gemeente Twenterand met de lantaarnpalen in het buitengebied van plan is. Wij willen graag van u weten wat u daarvan vindt. Op deze website kunt u van 3 februari 2012 tot 25 februari 2012 uw reactie plaatsen. Misschien vindt u dat nog meer verlichting in het buitengebied weg kan of dat bepaalde lantaarnpalen moeten blijven staan. U kunt per straat/weg een reactie geven en niet per lantaarnpaal.

Wat doen wij met uw inbreng
Alle reacties worden meegenomen en besproken in de Regio Twente, samen met de omliggende gemeenten. Daarna neemt de gemeente een weloverwogen besluit over wel of niet verlichten.

Binnen de bebouwde kom
In eerste instantie richt de gemeente zich op het buitengebied. Binnen de bebouwde kom is op veel plaatsen de verlichting door energiezuinige lampen vervangen.

 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Typ je naam hier