Gemeente Twenterand stelt besluit megastal uit

0
627

VRIEZENVEEN (ANP) – De gemeenteraad van Twenterand heeft dinsdagavond een besluit over de komst van twee nieuwe megastallen voor zich uitgeschoven. Een meerderheid steunde een motie van Gemeentebelangen Twenterand om het voornemen van het college van burgemeester en wethouders en de provincie Overijssel verder te onderzoeken op gezondheidseffecten, milieu en ruimtelijke inpassing. Het college liet weten zich voor een onmogelijke opdracht gesteld te zien.

De raadsmeerderheid eiste dat binnen 30 dagen de nieuwe onderzoeksresultaten bekend zijn. Wethouder Jan Binnenmars van landbouw en reconstructie stelde dat die termijn onhaalbaar is. Volgens de GGD-Twente kan het namelijk nog wel twee jaar duren voordat de gezondheidsrisico`s voor omwonenden van megastallen in kaart zijn gebracht.

De coalitiepartijen CDA, CU en de Lokaal Liberaal Twenterand en het college benadrukten dat ze in principe twee bedrijven willen toestaan met een bouwoppervlakte van niet meer dan 1,5 hectare en maximaal 7500 vleesvarkens.

De oppositie onder leiding van Gemeentebelangen Twenterand en de PvdA alsmede vele omwonenden zijn bang dat de provincie grotere bedrijven tussen de dorpen Vroomshoop en Westerhaar zal toestaan. Zij wensen geen nieuwe intensieve veehouderijen in het gebied.

Er zijn zeker 7500 handtekeningen ingezameld tegen de komst van de megastallen.

 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Typ je naam hier