Gemeente Twenterand gaat voor duurzaamheid

0
726

energielabel_640x480_640
Energielabels op alle gebouwen
De gemeente Twenterand is als een van de eerste gemeenten in Twente gestart al haar gebouwen te voorzien van een energielabel. “Dit initiatief past prima binnen de doelstellingen van de gemeente Twenterand als millenniumgemeente,” aldus wethouder van Abbema. “Wij doen er als gemeente alles aan om een actief duurzaam beleid te voeren. Met dit project hebben wij de samenwerking gezocht met Cogas.” Cogas verstrekt deze labels en heeft veel ervaring en kennis op het gebied van energiemanagement. Bovendien is Cogas gecertificeerd voor het verstrekken van energielabels.

Gemeenten zijn verplicht om voor 1 januari 2009 al haar publieke gebouwen met een oppervlakte van meer dan 1000 m2 te voorzien van een energielabel. Wethouder Van Abbema: “Onze inwoners zo efficiënt en bewust mogelijk om laten gaan met energie. Dat is onze uitdaging.” De gemeente Twenterand bekijkt alle mogelijkheden om duurzame oplossingen te vinden voor de omgeving, gebouwen en inwoners van de gemeente. Dit staat beschreven in het energiewerkplan, dat de uitvoering van haar actief duurzaam beleid beschrijft. Verder wordt er gekeken naar mogelijkheden om milieuvriendelijke materialen toe te passen bij renovatie en nieuwbouw.

Twenterand gaat verder
Met het energielabel krijgt de gemeente Twenterand snel inzicht in de energieprestatie van haar gebouwen. Het energielabel loopt van A tot en met G. Een gebouw met een A-label is het energiezuinigst en met een G-label het minst energiezuinig. “Maar wij gaan verder dan die verplichting,” zo vertelt Van Abbema enthousiast. “De gemeente Twenterand wil een optimale isolatie van haar gebouwen, waardoor er meer comfort ontstaat en een gezond binnenklimaat.” Dit valt binnen het maatwerkadvies van Cogas. In dit advies staan de maatregelen om het gebouw energiezuiniger te maken. Daarnaast worden de kosten en terugverdientijden van deze energiebesparende maatregelen weergegeven. Hierdoor kan er een consistent en duurzaam beleid worden opgesteld, zodat de gemeente Twenterand dit rapport kan gebruiken voor het uitwerken van haar energiewerkplan.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Typ je naam hier