Gemeente en verenigingen maken afspraken over inzameling oud papier

0
951

logo-oud-papier.jpgGoed voor het milieu en behoud schaarse grondstoffen
Gemeente en verenigingen maken afspraken over inzameling oud papier

Het college van burgemeester en wethouders in Twenterand heeft contracten afgesloten met de verenigingen en maatschappelijke instellingen die oud papier inzamelen. “Met deze contracten hebben we de afspraken nu duidelijk op papier vastgelegd,” aldus wethouder Engberts.

De gemeente heeft de inzamelplicht voor huishoudelijk afval, waar ook oud papier, een grondstof voor de papierindustrie, onder valt. De organisatie daarvan laat de gemeente van oudsher over aan scholen, verenigingen en kerken. De afspraken met de verenigingen stonden echter niet duidelijk op papier en dat is nu wel het geval, vindt het college van b&w. De inzamelafspraken zijn namens de gemeente vastgelegd door ROVA.

Introductie scheiding

Er is nu meer duidelijkheid over de inzamelfrequentie, inzamellocaties, inzamelvergoeding en er staat duidelijk op papier welke partij waarvoor verantwoordelijk is. De afspraken houden onder meer in dat verenigingen de opbrengsten krijgen die overblijven na aftrek van de kosten. De opbrengsten voor de verenigingen zijn afhankelijk van de marktprijs voor oud papier en hoe vol zij de container kunnen laden. “Hoe voller de container, des te hoger het rendement”, aldus wethouder Engberts.
De wethouder spreekt van een win-winsituatie, omdat de verenigingen de mogelijkheid behouden om geld te verdienen en de gemeente met die verenigingen en haar vrijwilligers de inzameling kan organiseren.

De gemeente Twenterand is een van de landelijke koplopers wat betreft hoeveelheid ingezameld papier per inwoner. “Dit willen wij graag zo houden en wij zullen, op verzoek van de inzamelaars, verbeteringen bespreken en zo mogelijk faciliteren,” aldus de wethouder.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Typ je naam hier