Geldautomaten verdwijnen uit kleine dorpen door Anouk van Kampen, NRC, 18 Maart 2013, Binnenland

0
719

bank.jpgIn kleine dorpen verdwijnen steeds meer geldautomaten. In vijf jaar tijd zijn er duizend geldautomaten opgeheven en duizend bankkantoren gesloten, schrijft de volkskrant vandaag op basis van cijfers van de nederlandsche bank en onderzoeksbureau rbr.
Steeds meer inwoners van kleine kernen moeten volgens de krant door het dalende aantal geldautomaten en bankkantoren naar een naburig dorp uitwijken. Ouderenorganisatie anbo vindt dat binnen een straal van 5 kilometer moet kunnen worden gepind en overlegt hierover met de banken.

Introductie scheiding

Het aantal geldautomaten daalt sinds 2008 en is sindsdien met 13 procent teruggelopen naar 7.569. Per miljoen nederlanders zijn dat zo’n 450 pinautomaten. In andere west-europese landen zijn dat er volgens de krant gemiddeld veel meer, namelijk ruim 780.
Het aantal bankkantoren neemt eveneens flink af. Het aantal filialen liep de laatste jaren met 30 procent terug naar 2.466 vorig jaar. Verwacht wordt dat die daling doorzet, omdat de rabobank onlangs bekendmaakte bijna de helft van haar kantoren te sluiten.
Consumenten regelen meer bankzaken via internet en mobiele applicaties, waardoor er minder behoefte aan contant geld is, legt een woordvoerder van ing uit in de krant. Ook pinnen meer mensen gewoon in de winkel. Volgens geldtransporteur brink’s zouden er minder geldautomaten zijn omdat deze te kostbaar gevonden worden door banken.

Jager Assurantien als zelfstandig adviseur van Regiobank

Wij zijn de mogelijkheden aan het onderzoeken voor
de plaatsing van een geldautomaat in de kern Westerhaar.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Typ je naam hier