GBT schrapt bezuinigingen op sport, maatschappelijke organisaties én elimineert tariefsverhoging begraven

0
627

GemeenteBelangen Twenterand [GBT] gaat tijdens de begrotingsbehandeling op 11 november met een voorstel komen, waarin de 19% bezuinigingen op binnen- en buitensport en de 10% bezuinigingen op subsidies en donaties van voornamelijk maatschappelijke organisaties geschrapt wordt. Verder wil GBT de tariefsverhoging voor begraven teniet doen. Dit is te lezen in de 5 pagina’s tellende Algemene Be-schouwing van de partij, die maandag op GBT’s website is te lezen.

GBT heeft geen hoge pet op van de begrotingsvoorstellen van het college, dat geen keuzes durft te maken en de verantwoordelijkheid afschuift op de (sport)organisaties. “Er zou geen kaasschaafmethode meer gehanteerd worden, zo is beloofd. Vandaar dat systemen als beleidsgestuurde contractfinanciering en doelenbomen werden ontwikkeld en ingevoerd. Dit heeft enorm veel geld gekost. En wat doet het college ermee? Niets!?”, aldus fractievoorzitter Mark Paters.

Introductie scheiding

 

Een strijdbare Paters: ‘Wij willen de voorzieningen zoveel als mogelijk in stand houden. Dit is sinds de oprichting van onze partij één van onze belangrijkste speerpunten. Dit college breekt de voorzieningen af. Bibliotheken en zorgloketten zullen in kernen verdwijnen en sport krijgt wederom een financiële dreun, terwijl de functie van sport gezien de gezondheidsproblemen in onze gemeente – zoals overgewicht – steeds belangrijker wordt. Daarnaast accepteren wij geen tariefsverhoging van het toch al dure begraven. Wij willen dit met onze voorstellen voorkomen.”

Bij elkaar opgesteld gaat het bovenstaande om zo’n € 355.000,- waarmee het college de begroting 2015 zegt sluitend te krijgen. GBT buigt dit om en heeft een financiële tegendekking hiervoor gevonden zonder dat de inwoners een centje pijn wordt gedaan. De lokale partij kiest ervoor het Projectmanagementbureau, gevestigd in het gemeentehuis, in twee jaar tijd in zijn geheel af te bouwen. Dit levert een besparing op van € 450.000,-.

“Het Projectmanagementbureau [Pmb] is ooit met een bepaald doel in het leven geroepen, maar de tijden zijn veranderd. Het aantal projecten is op de vingers van één hand te tellen en gezien de economische tijd zullen er de komende jaren niet schokkend veel nieuwe grote projecten bijkomen. Met andere woorden: er is nagenoeg geen werk meer voor de medewerkers en dan houdt het op. Zo gaat het ook in het bedrijfsleven.
Bovendien is er een tekort aan werkplekken in het gemeentehuis. Door de nieuwe taken als gevolg van de decentralisaties is er extra personeel aangetrokken, maar die moeten wel op een goede manier hun werk kunnen doen. Door de afbouw van het Projectmanagementbureau wordt dat probleem ook opgelost en hoeven er geen extra ruimten gehuurd te worden.

Verder wil GBT de BOVO betrekken bij het bouwen van een gebouw bij de begraafplaatsen in Westerhaar en Vriezenveen. Dit past in de onlangs raadsbreed aangenomen motie. Hiermee wordt incidenteel € 100.000,- bespaart.

Paters afsluitend: “Wij zullen met een beschouwing op de begroting 2015 komen die je best uniek mag noemen. Daarin is te lezen dat GBT wel keuzes durft te maken en vooral hoe wij dit financieren. Wij nodigen zowel oppositie- als coalitiepartijen uit om hierover te praten, hun partij belangen aan de kant te schuiven met als doel het beste voor onze inwoners te bereiken. Namelijk: voorzieningen in stand houden en voorkomen van onnodige verhoging van de belastingen.”

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Typ je naam hier