Gaat stichting Welzijn failliet of toch niet? – ANALYSE

1
682

logo_swt_113Een lening van 23.000 euro, een voorschot van 45.000 euro, en 1880 uren die de stichting Welzijn Twenterand niet kan leveren.

Er is werkelijk geen touw aan vast te knopen. Gaat de stichting Welzijn Twenterand (SWT) failliet of niet? Als je het collegebesluit van deze week leest, zou je denken van wel. Want de stichting krijgt een lening van 23.000 euro. `Om een faillissement te voorkomen`, zo staat er in het collegebesluit. Het roept onmiddellijk de vraag op hoe je met 23.000 euro een faillissement kunt voorkomen. Want, zo staat ook in het collegebesluit, de lening is bedoeld om de salarissen van de dertien SWT-medewerkers over de maanden november en december, hun eindejaarsuitkering en het gas, water en licht te kunnen betalen. Bovendien heeft de stichting nog voor 84.000 euro aan onbetaalde rekeningen liggen. Navraag bij SWT-directeur Marcus Elzinga leert dat de stichting nog wel zelf uit de reguliere jaarlijkse subsidie van circa vier ton de salarissen van november en december kan betalen, maar niet de eindejaarsuitkering. Gevraagd of de stichting inderdaad failliet dreigt te gaan, antwoordt Elzinga bevestigend. Verder wil hij er niet veel over zeggen, want het wachten is op een accountantsrapport dat volgende week moet verschijnen. Het college van B en W wil er verder helemaal niets over zeggen, ook in afwachting van dat rapport. Zoals het collegebsluit er nu ligt, is er – zoals gezegd – werkelijk geen touw aan vast te knopen. Want hoe moet een stichting die nog voor 84.000 euro aan facturen moet betalen, een lening van 23.000 euro aflossen? Elzinga heeft, zegt hij, nog wel voor elkaar gekregen dat de stichting de lening niet in drie jaar maar in vijf jaar mag aflossen, maar dan nog. Want er ligt, of het nog niet genoeg is, ook het probleem van de normurentabel en het productenboek. Volgens dat boek moet de stichting per jaar 2660 uren leveren voor buurtwerk, jongerenwerk, enzovoorts, maar de normurentabel gaat uit van 780 uur per jaar. Op die 780 uur is ook de jaarlijkse subsidie van vier ton gebaseerd. Toch heeft de gemeenteraad onlangs nog weer uitgesproken dat het productenboek `leidend` is, met andere woorden: de stichting zou 1880 uur méér moeten leveren. Elzinga heeft geen idee hoe hij met zijn medewerkers dat zou moeten doen. In september dit jaar stond de stichting het water ook al tot aan de lippen. De subsidie voor het laatste kwartaal – zijnde 96.000 euro – werd toen een week eerder overgemaakt. Dat moest op dat moment het probleem oplossen. Bovendien kreeg de stichting een voorschot van 45.000 euro. Waarop dat bedrag een voorschot is, zou Elzinga niet weten. Op de subsidie voor volgend jaar al? Het is Elzinga een raadsel. Kortom: er is werkelijk geen touw aan vast te knopen. Het allerwonderlijkste is nog wel dat de fracties in de gemeenteraad, anders toch werkelijk niet te beroerd om vragen te stellen, muisstil zijn. Je hoort ze niet en je ziet ze niet bij deze kwestie. (Tubantia)

1 REACTIE

  1. Eindejaarsuitkering??????

    Er zijn veel bedrijven die nu door de crisis op het randje staan vaan een faillissement en die maken zich eerder druk over hoe ze kop boven water moeten houden dan over de eindejaarsuitkering.

    En die moeten wij als bewoners van Twenterand ophoesten

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Typ je naam hier