Fortwijk zit voorlopig `op slot`

0
692

kettingslot_205Het gebied Fortwijk zit voor een jaar `op slot`. De gemeenteraad nam dinsdagavond een voorbereidingsbesluit, waardoor voorlopig geen nieuwe ontwikkelingen (`varkensflats`) mogelijk zijn. Het college van B en W kwam aan het eind van de vergadering over de begroting 2008 met het voorstel voor het voorbereidingsbesluit.

Dit `gezien de maatschappelijke onrust` die het afgelopen half jaar over Fortwijk is ontstaan. Daarom vond het college het `wenselijk om de huidige situatie te bevriezen`. Dat betekent dat Family Farmers uit Noord Brabant en varkenshouder J. Schuttert uit Ommen voorlopig niet verder kunnen met hun plannen voor de vestiging van megavarkensbedrijven, hoewel ze in Fortwijk al wel grond hebben gekocht.

Een voorbereidingsbesluit houdt in, dat een gemeente zichzelf een jaar de tijd geeft om allerlei zaken in een bestemmingsplan te regelen. Het voorbereidingsbesluit zoals B en W dat voorstelde, werd door de hele raad gesteund, met uitzondering van de SGP. Het besluit geldt overigens niet alleen voor Fortwijk maar ook voor de landbouwontwikkelingsgebieden Weitemanslanden en de Nieuwe Weg bij Daarlerveen.

De stichting `Vroomshoop en omgeving mesthoop?` (Vrom?) is heel blij met het voorbereidingsbesluit. Woordvoerder J. Veldhuis van de stichting: “Dit is geweldig”.

Ook raadslid A. Engels van Gemeentebelangen Twenterand is verheugd. Twee weken geleden had zijn fractie een motie willen indienen, waarin de gemeenteraad werd gevraagd een voorbereidingsbesluit te nemen.

De PvdA had al een motie ingediend, waarin werd gevraagd om ontwikkelingen in Fortwijk `met alle middelen` tegen te gaan. Die motie werd een beetje aangepast. Er kwam een zin bij, waarin de wethouder voor landbouw en de Reconstructie werd gevraagd te bekijken of een voorbereidingsbesluit `meerwaarde` zou hebben. Met die motie kon Gemeentebelangen vrede hebben, al had ze liever meteen een voorbereidingsbesluit genomen.

Engels is blij, dat nu het besluit is genomen zoals Gemeentebelangen dat twee weken in de eigen motie al voorstelde. “Dit is een heel forse stap voorwaarts om megabedrijven in Twenterand te weren. (Tubantia)

 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Typ je naam hier