Feestelijk einde van een mooi jaar.

0
641

Afgelopen donderdag 29 december stond het eindejaarstoernooi van Damclub Witte van Moort op het programma. Het beloofde een gezellige happening te worden en dat werd het ook. De opzet was een koppeltoernooi. Quatre-mains, met een duur woord, waarbij het koppel één voor één de zetten moesten doen tegen een ander tweetal. Indeling geschiedde door de sterkste speler te koppelen aan de op papier minst sterke en zo verder.

Rond 20.00 uur wachtten de deelnemers nieuwsgierig op de indeling. Vantevoren werden gerenommeerd Eredivisiespeler Gerbrand Hessing en oud Nationaal Kampioen Categorie C, als koppel tot topfavoriet gebombardeerd.

Het leek erop dat dit de nodige druk met zich meebracht, want ze konden de favorietenrol niet waarmaken. Herman Damman en Mark Paters haalden zelfs een frivole Coup Springer uit, die Brink over het hoofd leek te zien. Uiteindelijk worstelden de twee zich nog knap naar remise.

Creatief strateeg René Schippers, die bekend staat om het risico wat hij in z’n spel kan leggen, werd gekoppeld aan Gerrit Talen, die dit seizoen in de landelijke competitie keurig presteert. Toch kon het duo geen potten breken. Schippers senior had tegen Schippers junior nog het credo verkondigd om samen met Talen het bord overzichtelijk te houden door wat ruiltjes te nemen, maar er kwam toch al gauw een moeilijke stelling op het bord. Junior gokte op het aanbieden van een ruiltje tegen Talen.

Laatstgenoemde nam deze ook en daarmee kwam een eenvoudige twee om drie op het bord die de stand besliste. Junior was in zijn nopjes met de overwinning tegen zijn pa, dat komt normaliter nooit voor in een individuele partij. Senior was niet bereikbaar voor commentaar.

In de luwte speelden Gerwin Mollink en Frank Schippers een aantal degelijke partijen. Laatstgenoemde liet naar eigen zetten hoofdklasser Mollink op elementaire momenten de beslissende keuzes maken. Samen met voorzichtig aanvalsspel, bleek dit een vruchtbare strategie die hun uiteindelijk toernooiwinst opleverde met 7 punten uit 4 matches.

Het koppel Jeffrey Steen en Bertwin Letteboer was op papier ook sterk. Beiden speelde vorig seizoen nog in de landelijke hoofdklasse en ook dit toernooi speelden ze sterk. Zij behaalden een verdienstelijke tweede plek. Het podium werd gecomplementeerd door het duo Herman Damman, prachtige naam overigens voor een dammer en wethouder Mark Paters.

Damclub Witte van Moort kijkt terug op een inspirerend jaar.  Het clubhuis is grondig verbouwd met een fantastische kantine tot gevolg. Er zijn prachtige NK’s georganiseerd en als toetje krijgt het ook volgend jaar de kans van de KNDB om het NK te organiseren voor de categorie A. Het schooldammen werd succesvol in ere hersteld en de teams presteerden verdienstelijk. Iedereen dank voor zijn of haar bijdrage. Rest ons een ieder gezond, sportief en voorspoedig 2023 toe te wensen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Typ je naam hier