Familie: Hulp was nalatig

0
879

                                                      

door Jan Colijn
Twenterand-De nabestaanden van de 51-jarige Bertus Kikkert (oud Westerhaarders) dienen een klacht in tegen de begeleiders van deze verstandelijk gehandicapte, die geruime tijd thuis heeft gelegen.

bertus_kikkert_198Vandaag wordt hij begraven, maar zijn lichaam was intussen al dusdanig gehavend dat zijn familie en vrienden hem niet terug mogen zien. ,,Door nalatigheid kunnen we niet eens fatsoenlijk afscheid nemen van onze Bertus”, zegt zijn zus Geertjen Bakker-Kikkert.
Bertus Kikkert woonde altijd bij zijn ouders, maar toen zijn moeder naar het verzorgingshuis ging moest een oplossing worden gezocht. ,,Vorig jaar ging hij zelfstandig wonen onder begeleiding”, zegt zus Geertjen. ,,Dat hield in dat hij dagelijks de thuishulp over de vloer kreeg. Daarvoor waren strikte afspraken gemaakt. Wij hadden de plicht de thuishulp te melden wanneer Bertus bijvoorbeeld bij ons zou zijn. Anderzijds moest de thuishulp alarm slaan wanneer niet werd opengedaan.”
Vorige week ging het mis. ,,Op 1 mei, Hemelvaart, is bij Bertus aangebeld, maar niemand deed open. Pas in de loop van vrijdagmiddag werden wij gebeld door de Stichting Philadelphia, een organisatie die gehandicapten begeleidt, of Bertus bij ons was. We zijn meteen in de auto gesprongen en hebben hem in zijn slaapkamer gevonden. De verwarming stond op 21 graden en het was een afschuwelijk gezicht.”
Bertus overleed vermoedelijk door een epileptische aanval. Zus Geertjen is aangeslagen: ,,Ik heb 24 uur per dag mijn mobieltje bij me. Speciaal voor Bertus. Soms belde hij drie dagen niet, maar soms zes keer op een dag. Vorige week waren we een paar dagen naar de camping en dan gebeurt dit.”
De familie zegt het er niet bij te laten zitten: ,,Door laksigheid, een ander woord kan ik niet bedenken, kunnen wij nu niet eens fatsoenlijk afscheid nemen van Bertus. Vandaar dat we een klacht indienen. Zelf schieten we er helaas niets meer mee op, maar zoiets mag nooit meer gebeuren.”
Het blijft onduidelijk waar het exact is misgegaan. ,,Onze thuishulp heeft driemaal aangebeld”, reageert Rosalinda van Loon van de Thuiszorg Noord-West Twente. ,,Toen er niet werd opengedaan, is dit gemeld bij Huize Elzenhoek van de Stichting Philadelphia. We hadden de afspraak dat we iedere werkdag de heer Kikkert zouden verzorgen. Er gold een uitzondering voor de weekenden en feestdagen. Mogelijk is er verwarring ontstaan aangezien het die dag Hemelvaart was.”
Een woordvoerder van de Stichting Philadelphia kon gisteren niet reageren: ,,Het is Bevrijdingsdag en de mensen die weten hoe de vork in de steel zit, zijn onbereikbaar.” Wel laat hij weten dat de zaak tot op de bodem wordt uitgezocht.
De woordvoerster van de Thuiszorg zegt het een goede zaak te vinden wanneer de familie een klacht indient: ,,Als organisatie kunnen we daar alleen maar van leren en zaken verbeteren zodat zoiets niet nog eens voorkomt.”(Telegraaf)

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Typ je naam hier