Engbertsdijkvenen beschermd natuurgebied?

0
989

kloosterhaar__engbertsdijkvenen_640De minister van Landbouw wil natuurgebied De Engbertsdijksvenen in Kloosterhaar aanwijzen als beschermd natuurgebied. Een aantal ondernemers, maar ook het gemeentebestuur van Tubbergen is het er niet mee eens en heeft beroep aangetekend bij de Raad van State. De zitting bij de RvS vindt vandaag plaats.

Engbertsdijksvenen is een veengebied van ongeveer 1.000 hectare binnen de gemeenten Twenterand, Tubbergen en Hardenberg. Het gebied was al eerder aangewezen als beschermd vogelgebied, maar is nu ook aangewezen vanwege de aanwezigheid van bijzondere soorten veen en heide. Door de aanwijzing worden de gebieden extra beschermd en zal voor bepaalde activiteiten een vergunning moeten worden aangevraagd. De exploitant van een bloemenbedrijf uit Bruinehaar verzet zich tegen de aanwijzing.
Het bedrijf maakt voor de teelt van bloemen gebruik van drainage en het vreest dat dit door de aanwijzing niet langer mogelijk zal zijn, of aan strenge regels wordt verbonden. Een agrarisch bedrijf uit Langeveen vindt dat niet duidelijk is welke gevolgen het besluit heeft voor zijn bedrijf. Zo is hem niet duidelijk welke beschermde soorten er op welke afstand van zijn bedrijf liggen. Ook het gemeentebestuur van Tubbergen gaat in beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Het gemeentebestuur vindt dat onvoldoende rekening is gehouden met de economische en sociale gevolgen van de aanwijzing als natuurgebied.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Typ je naam hier