Elfde Twenteranddictee in de raadzaal van het gemeentehuis in Vriezenveen.

0
887

Op dinsdag 19 november vindt in de raadzaal van het gemeentehuis de elfde editie van het Twenteranddictee plaats. Het dictee wordt georganiseerd door de Bibliotheek Twenterand, in samenwerking met de Stichting Twenterand Cultuur en de gemeente.

Dictee voor de basisschool
Vanaf 16.00 uur zijn het de leerlingen uit groep 7 en 8 die zich gaan buigen over een dictee, dat weer gemaakt is door leraar van het Noordik, Gerrit Lemans. Hij zal het dictee ook voorlezen. Om 17.15 uur wordt bekend gemaakt wie de winnaar is van 2013. De presentatie is deze middag in handen van Marina Arbouw.
De eerste twee winnaars van het dictee gaan door voor het provinciale Junior Dictee, dat gehouden wordt in april, in het ZiNiN theater in Nijverdal.

Introductie scheiding
Introductie scheiding

 

Dictee voor volwassenen
Het dictee voor volwassenen is gemaakt door oud-docent Nederlands van het Noordik Almelo, Pim Koppies. Om aan te sluiten bij de viering in Nederland van 400 jaar handelsbetrekkingen met Rusland wordt er dit jaar een ‘Russissch tintje’ aan het dictee gegeven. Ruslanddeskundige Marie Thérèse ter Haar leest het Twenteranddictee voor, in Russisch-historische kleding.
De presentatie van de avondeditie wordt weer gedaan door communicatiedeskundige Marcel van Dijk, ook bekend van Delta FM.
Ongeveer 25 Twenteranders gaan op voor de titel ‘Beste Speller van Twenterand’. Deelnemers zijn de taalliefhebbers die zich gekwalificeerd hebben via het dictee in de media, leerlingen van het VMBO- Vriezenveen en vier groepen uit Twenterand. De groep ‘Mijande Wonen’ heeft vorig jaar de Wisseltrofee Twenteranddictee gewonnen en gaat de beker weer verdedigen. Mijande gaat de strijd aanbinden tegen de groep ‘journalisten’, de groep ‘Christelijk Mannenkoor Vroomshoop’ en de groep ‘Rehobothschool’ uit Vriezenveen.
Iedereen in deze groep speelt overigens ook individueel mee om de titel ‘Beste Speller van Twenterand’ binnen te halen.

Het dictee voor volwassenen start om 20.00 uur om ongeveer 21.30 uur wordt bekend gemaakt wie de winnaar is van het elfde Twenteranddictee, evenals de groep die de wisseltrofee heeft gewonnen. Daarna kunnen de winnaars, verliezers en supporters nog even napraten over het dictee.
Natuurlijk is er iets te drinken en te eten.

Thuis meedoen: DeltaFM
Iedere Twenterander kan wederom thuis meedoen met het dictee. Vanaf 20.00 uur wordt het dictee live uitgezonden door DeltaFM. Om 22.00 uur als de uitslag bekend is, staat het dictee een uur lang op de kabelkrant, zodat iedereen zijn eigen dictee kan corrigeren.

 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Typ je naam hier